Baručija: Krišto, Lovrinović, Radmanović i Petrović nisu dali priliku da se zastupnici izjasne o prijedlogu za pomoć bolesnoj djeci

Zastupnica Nezavisnog bloka

Baručija: Krišto, Lovrinović, Radmanović i Petrović nisu dali priliku da se zastupnici izjasne o prijedlogu za pomoć bolesnoj djeci

Objavljeno na dan 08.07.2020 - 14:46 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje za javnost zastupnice Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH koje prenosimo u cjelosti. 

Aida Baručija (NB): Krišto, Lovrinović, Radmanović i Petrović nisu dali priliku parlamentarcima da se izjasne o prijedlogu zakona za pomoć bolesnoj djeci

Prijedlog zakona kojim se omogućava liječenje bolesne djece, dijelom sredstava od akciza na duhan i duhanske proizvode,  na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije imao priliku da se o njemu glasa te je obustavljen,jer su dan prije predstavnici parlamentarne većine, tačnije SNSD i HDZ na  Ustavnopravnoj komisiji glasali protiv prijedloga čija argumetacija za odbijanje nema nikakav opravdan i neustavan argument.

“Ovo je borba koja traje već dvije godine, ali u ime bolesne djece i njihovih roditelja koja svaki dan preživljavaju najgore muke, ovaj  prijedlog izmjene i dopune zakona o akcizama se neće zaustaviti zbog trenutne volje bezosjećajnih kolega iz Ustavnopravne komije Parlamenta BiH. U narednom periodu  ću ga nadograditi i ponovno uputiti u parlamentarnu proceduru.

Zastupnicima koji su bili protiv ovog prijedloga  Nebojši Radmanoviću, Obrenu Petroviću, Borjani Krišto i Nikoli Lovrinović,  tj. zastupnicima stranaka SNSD i HDZ BiH poručujem da se neće moći sakrivati iza komisijskih zavrzlama, iza moralno neutemeljenih začkoljica i sramnog, bahatog odnosa većine čiji su dio, te da ćemo kad tad, htjeli to oni ili ne, liječiti našu bolesnu djecu državnim novcem umjesto pozivima na humanitarne brojeve telefona , SMS porukama i kutijama za dobrovoljne  priloge.

Nedopustivo je da bolesno dijete nije prioritet svakog savjesnog i odgovornog čovjeka. Svako teško bolesno dijete ima pravo na život dostojan čovjeka, a država im to treba i mora omogućiti,”  izjavila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH.

Podsjećamo da je na jučer održanoj sjednici PD BiH, na kojem je voljom Ustavnopravne komisije i to neopravdano bezosjećajnim odnosom prema treško bolesnoj djeci, uskraćena zakonska osnova da fondovi solidarnosti oba bh entiteta i Brčko distrikta imaju stabilan priliv novca po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u iznosu od 5% ukupno prikupljenih sredstava, stoji u saopćenju.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!