Bevanda: Netačne tvrdnje Novalića da je FBiH oštećena za 32 miliona KM

Ko ne govori istinu

Bevanda: Netačne tvrdnje Novalića da je FBiH oštećena za 32 miliona KM

Objavljeno na dan 13.09.2018 - 06:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda poručio je danas federalnom premijeru Fadilu Novaliću da je "prešao svaku mjeru", tvrdeći da je Federacija BiH oštećena za 32 miliona KM godišnje kada je riječ o prihodima na ime putarine.
"Zakon o akcizama koji uključuje putarinu donesen je na osnovu sporazuma koji su potpisali Željka Cvijanović i Fadil Novalić. Svi znate kako je išao proces ratifikacije tog sporazuma do oba doma parlamenta BiH", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu nakon što je sa direktorom Odjeljenja za transport EBRD-a Sju Beret potpisao ugovor o kreditu vrijednom 180 miliona eura za izgradnju dvije dionice auto-puta i tunela Ivan na koridoru 5C.

Prema njegovim riječima, da nije bilo nesuglasica između entiteta, ne bi došlo do ugrožavanja međunarodnih kreditnih aranžmana.

"Ne bi bilo kredita, niti koridora 5C jer su svi veliki kreditori proglasili entitetska preduzeća za autoputeve nelikvidnim i tražili su garanciju za vraćanje kredita", napomenuo je Bevanda.

On kaže da Novalić u svim svojim javnim istupima ne govori osnovnu činjenicu, a to je da privremena odluka predviđa 10 posto rezervisanja sredstava koja stoje dok se entitetske vlasti ne dogovore o poravnanju.

"Trenutno na računu ima više od 30 miliona KM koji stoje neraspoređeni", rekao je Bevanda.

Bevanda kaže da bi Novaliću bilo bolje da, umjesto što ga neprestano napada, sjedne sa svojim saradnicima i izračuna te stvari.

"Žao mi je što Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja hrani budžete na svim nivoima vlasti u BiH i pritom bilježi stalni rast, trpi strašne pritiske, i menadžment Uprave i njegovi zaposleni", upozorio je Bevanda.

On je poručio da više neće javno polemisati sa Novalićem, ali da će preduzeti sve pravne radnje koje mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio širenje neistina i uvreda.

Govoreći o činjenici da je Republika Srpska dobila presudu protiv Federacije BiH u svoju korist jer je oštećena u raspodjeli ovih prihoda, kao i da je FBiH tužila RS, Bevanda je naveo da takvo ponašanje ne vodi rješenju problema.

"Morate imati kapacitet i doći do rješenja, i to sam ponovio na svakoj sjednici Upravnog odbora UIO, a glasaću za svaki dogovor koji oni postignu. Mislim da treba imati konačno poravnanje, a ne da smo u situaciji da ne možemo da donesemo odluke ni za privremenu kvartalnu raspodjelu. To govorim za opšte prihode", rekao je Bevanda.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da je FBiH oštećena za 32 miliona KM na godišnjem nivou, i to samo od putarina, zbog odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koju je Upravni odbor uprave za indirektno oporezivanje donio u julu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!