Bevanda: Saradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja proračuna

NASTAVAK ARANŽMANA

Bevanda: Saradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja proračuna

Objavljeno na dan 08.11.2019 - 13:26 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem budžeta za ovu i iduću godinu.

Bevanda je naglasio da aktualna politička situacija u BiH potvrđuje da budžet nije u fokusu interesiranja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt proračuna za iduću godinu.

"U svakoj državi budžet je temeljni finansijski dokument i njegovo usvajanje je ozbiljan proces. Ovdje imamo situaciju da nije zasjedalo Fiskalno vijeće BiH, koje mora da usvoji Globalni fiskalni okvir, a ni iz Predsjedništva BiH još nam nije dostavljen budžetski zahtjev za 2020. Očito budžetom se bavi samo Ministarstvo finansija i trezora BiH zbog čega smo i urgirali da se sastane Fiskalno vijeće BiH", naglasio je Bevanda.

Na sastanku je konstatirano da je na snazi privremeno finansiranje i da to ne može biti korak ka novom aranžmanu s MMF-om niti nastavkom postojećeg jer se očekuje usvajanje proračuna i provedba reformi preuzetih temeljem Pisma namjere koje su predstavnici vlasti u BiH potpisali.

Naglašeno je da je formiranje i funkcioniranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om i drugim financijskim institucijama s kojima BiH ima kreditne ugovore za koje nije okončana procedura ratifikacije u parlamentarnoj skupštini BiH.

Sugovornici su se suglasili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što bude okončan proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim programima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa, koji je stopiran u junu 2018., iznosi oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je, osim saradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!