Marketing USKinfo.ba
Bez roditeljske pratnje 60-ero je djece u hotelu Sedra, a žene provode vrijeme slikajući, vezući ručne radove

USK

Bez roditeljske pratnje 60-ero je djece u hotelu Sedra, a žene provode vrijeme slikajući, vezući ručne radove

Objavljeno na dan 08.11.2018 - 23:39 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Dok djeca migranata pohađaju nastavu, Udruženje Žene sa Une pokrenulo je radionice u kojima žene otkrivaju svoje priče, usput stvarajući rukotvorine

U hotelu Sedra između Bihaća i Cazina već je smješteno oko 400 porodica migranata s djecom. Zvanični broj registrovanih migranata u BiH je oko 21.000, od čega je 500 djece. Među tom djecom, kao najranjivija kategorija su ona bez roditeljske pratnje. Takvih ima 60 i većinom se nalaze u Sedri. Nakon prvih nekoliko mjeseci od početka pristizanja migranata, domaće institucije se nisu dobro snašle, međutim, sada već postoje adekvatna pomoć i zaštita osnovnih ljudskih i humanitarnih prava izbjeglica.

Pozitivni rezultati

Djeca u Sedri već su podvrgnuta obaveznoj vakcinaciji, organizuju se nastave kroz neformalni vid obrazovanja, razne vrste radionica i društvenih igara koje imaju za cilj da se maloljetnici osjećaju prijatno, kao kod svoje kuće.

Kako je kazala Semiha Borovac, federalna ministrica za ljudska prava i izbjeglice, međunarodne institucije su dobile iz evropskih fondova 8,2 miliona maraka.

UZ VEZ SE LAKŠE PREBRODE TRAUME

- Dio tih sredstava svakako će biti usmjeren na obrazovanje djece izbjeglica, a također ćemo insistirati na zaštiti ljudskih prava na način da se svim porodicama sa djecom izađe ususret kod traženja statusa azila u našoj državi, kazala je Borovac.

Pored djece, naročita pažnja je posvećena i njihovima majkama i ženama izbjeglicama općenito. Nevladina organizacija Žene sa Une uključila se u aktivnosti prihvata i zbrinjavanja migranata, uz obavezne programe druženja i učenja. Njihov projekt pod nazivom “Zajedničke niti” već ostvaruje pozitivne rezultate.

- Želimo pričati i razgovarati sa ženama o njihovim životnim okolnostima kroz koje su prošle na ovoj migrantskoj ruti. U mnogim kulturama, kada su se žene suočavale s neizrecivim gubitkom i zločinima, one su se sastajale i dijelile iskustva, podržavajući na taj način jedna drugu. Pričajući tu svoju priču uz pomoć neke od tehnika u kojima su im bile zaposlene ruke, lakše su se nosile sa traumama koje su imale. Upravo su na tome zasnovane naše radionice koje provodimo sa ženama migrantkinjama koje su smještene u Sedri, u Đačkom domu i Sigurnoj kući koju vodi naša organizacija, kaže Aida Behrem, predsjednica Žena sa Une.

Program “Zajedničke niti” osmišljen je na sveučilištu u Göteborgu, gdje je tim psihologa već u praksi pokazao da je on vrlo učinkovit, iako ga direktno nisu vezali za migrante i njihova iskustva na putu ka Evropi.

- Ono što ustvari želimo je, između ostalog, da reduciramo simptome depresije i potresenosti koji postoje kod ovih žena, izbjeglica i migrantkinja. Ono što je isto tako važno jeste da želimo doprinijeti uspostavljanju grupne kohezije među njima, povezivanju i integraciji ovih žena sa lokalnim zajednicama i neutralizaciji stigme, napominje Aida Behrem.

Žene tako provode vrijeme slikajući, vezući ručne radove i neformalno razgovarajući, što im vraća osjećaj doma koji odavno nisu imale.

Iduća stanica

Među izbjeglicama su i Hasima iz Afganistana i Efat iz Irana, koje su već dvije godine provele u izbjegličkom centru u Srbiji.

- U Bihaću smo nešto više od mjesec. Ovaj program mi se jako sviđa, pomaže mi u rješavanju nagomilanog stresa. Dobro je da imate nešto što vam zaokupi misli dok čekate iduću stanicu i konačno rješenje svog statusa u Evropi. Mi se nadamo da će nas Italija primiti, priča Hasima.

FAHRUDIN BENDER

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!