Bh. blok: SDA i HDZ drže građane FBiH taocima

!

Bh. blok: SDA i HDZ drže građane FBiH taocima

Objavljeno na dan 24.01.2019 - 15:54 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Na najavu da bi od prvog februara mogle stati isplate penzija i svega ostalog iz Budžeta FBiH zbog nezasjedanja Doma naroda, oglasio se Bh. blok.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Bh. blok je zauzeo čvrst stav da se budžet FBiH u ovoj situaciji ne treba i ne smije usvajati u hitnoj proceduri upravo očekujući blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda.

Iz tog razloga smo predlagali zaključak Vladi FBiH o privremenom finansiranju koje bi omogućilo nesmetane isplate penzija, ali i davanja za najugroženije kategorije stanovništva.

Zbog brzopletosti Vlade i insistiranja na vlastitim interesima unutar budžeta, kao što je, između ostalog, i povišica plata izabranim službenicama, sada smo u situaciji da je vršenje isplata neizvjesno.

Kao što smo naglasili, za usvajanje budžeta nepohodno je sastajanje zajedničkih tijela oba doma koja još uvijek nisu ni imenovana.

Sada smo u situaciji da SDA i HDZ drže građane FBiH taocima bez naznake kako da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana.

Prilikom donošenja ove odluke Vlada i premijer Novalić bili su svjesni posljedica koje će takva odluka proizvesti te su time i najodgovorniji za ono što može uslijediti – dodatno ugrožavanje najugroženijih s ko zna kakvim posljedicama.

Trenutna situacija pokazuje da je potez Bh. bloka da predloži izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiHbio ispravan i državotvoran.

Da smo ostavili Predstavnički dom bez rukovodstva danas bi i on bio u blokadi i taoc HDZ-a i SDA jednako kao što je to Dom naroda.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!