Bh. kamioni sa šljivama i kornišonima stoje na granici s Hrvatskom

PROBLEM ZA IZVOZNIKE

Bh. kamioni sa šljivama i kornišonima stoje na granici s Hrvatskom

Objavljeno na dan 13.07.2021 - 11:12 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Klix.ba


Više od 30 kamiona sa svježim kornišonima i šljivama iz naše zemlje stoje na graničnom prelazu u Gradišci.

Razlog za to je što je, kako je za Klix.ba kazao Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore TK-a, Hrvatska ograničila izvoz biljnih proizvoda samo na dva granična prelaza, na Gradišku i Bijaču.

"Na Bijaču niko ne ide, svi idu na Gradišku i onda tu dođe do preopterećenja, a fitosanitarni inspektori Hrvatske onda vrše pregled robe, a ustvari pregledaju samo dokumentaciju i zadržavaju kamione i do dva dana na granici. Zbog toga dolazi do kaliranja proizvoda, naši izvoznici ne mogu da ispoštuju termine isporuke što ih dovodi u opasnost od otkazivanja ugovora. Ogromni su to problemi, zbog čega sad oni dolaze u situaciju da svoje proizvode moraju prodavati po bilo kojoj cijeni", istakao je Selimović, te dodao kako su već pojedinim firmama kupci rekli da će im odbiti 20 posto od fakture zbog toga što nisu ispoštovali rok ispostave.Kaže Selimović i kako su tražili od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca da se poduzmu neke radikalne mjere, čak su tražili i da se zatvore ulazi u BiH iz Hrvatske.

"Ministar nam je rekao kako bi se taj problem trebao ipak riješiti na miran način, ali nije to njegov lični problem, pa se on izgleda i ne bavi time mnogo. Preko Uprave za zaštitu zdravlja bilja pisali smo i Hrvatskoj, odakle su nam rekli kako će oni procijeniti kada će uvesti produženje radnog vremena i rad subotom, te su rekli da će to uraditi kada bude prijavljeno više od 20 kamiona. Mi sada imamo 30 kamiona na granici, ne znaju ljudi šta da rade i kuda da idu, pa neki čak kreću i preko Mađarske, što je za oko 300 kilometara duži put, a niko ovaj problem ne rješava", istakao je Selimović, te podsjetio kako su isti problem imali i prošle godine.

Ogromne štete trpe domaći proizvođači i izvoznici, a Ibrahim Tursunović, predsjednik Asocijacije BH šljiva, koju čini sedam firmi izvoznika, kaže kako je kupcima nepojmljivo da im ne mogu isporučiti robu na vrijeme."Njima je nepojmljivo da mi imamo te barijere i probleme pri izvozu. Ne možemo im objasniti da ne možemo isporučiti robu u terminu koji smo dogovorili. Mi izvozimo šljivu i znači možemo je tovariti od ponedjeljka do četvrtka, a onda su nam od petka do ponedjeljka zavezane ruke. Ako se ovaj problem ne riješi imat ćemo veliki problem sa plasmanom proizvoda, a bojim se da bismo mogli izgubiti i tržište", kazao je Tursunović.

Selimović kaže kako će, ukoliko se problem ne riješi skoro, biti prisiljeni da poduzimaju neke radikalne mjere, te da je moguće da dođe i do blokade graničnog prelaza.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!