Marketing USKinfo.ba
Bh. meteorolozi: Pogrešna upozorenja i najave opasnih meteoroloških pojava

BiH

Bh. meteorolozi: Pogrešna upozorenja i najave opasnih meteoroloških pojava

Objavljeno na dan 25.12.2020 - 13:49 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Federalni hidrometeorološki zavod i Republički hidrometeorološki zavod u cilju objektivnog informisanja žele upoznati javnost da se već duže vrijeme u medijima pojavljuju pogrešne informacije ko izdaje upozorenja na opasne meteorološke pojave putem web platforme "Meteoalarm".

''Upozorenja na opasne meteorološke pojave putem ove web platforme izdaju isključivo nacionalne meteorološke službe. U slučaju Bosne i Hercegovine to rade entitetski hidrometeorološki zavodi, odnosno Federalni hidrometeorološki zavod i Republički hidormeteorološki zavod za područja iz svoje nadležnosti'', saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

"EUMETNET" je mreža od 31 evropske nacionalne meteorološke službe koja pruža okvir za organizaciju programa suradnje između svojih članica u različitim područjima osnovnih meteoroloških aktivnosti.

"EMMA" (European Multi service Meteorological Awareness) je program "EUMETNET"-a na podizanju svijesti na opasne meteorološke pojave. Cilj programa je putem web platforme "Meteoalarm" poslati javnosti i nadležnim institucijama razumljiva, svima jasna i na evropskom nivou usklađena upozorenja na opasne meteorološke pojave kako bi se blagovremeno pripremili i po potrebi se pokrenuli mehanizmi aktiviranja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.


Bosna i Hercegovina je u februaru 2014.godine zvanično postala članica "Meteoalarma". Sve aktivnosti rade po jasno utvrđenim pravilima, kriterijima i standardima.

Napominju da je izdavanje upozorenja na opasne meteorološke pojave isključiva nadležnost entitetskih hidrometeoroloških službi.

''U "poplavi" različitih platformi vremenskih prognoza, prezentacija i inerpretacija vremenskih prognoza i upozorenja na opasne meteorološke pojave želimo da naš rad bude prepoznatljiv'', navodi se iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Foto: Pixabay (ilustracija)
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!