Bh. policijski službenici otputovali u mirovnu misiju u Južni Sudan

Deset bh. policijskih službenika

Bh. policijski službenici otputovali u mirovnu misiju u Južni Sudan

Objavljeno na dan 05.09.2015 - 10:31 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Deset bh. policijskih službenika, četiri policajke i šest policajaca, otputovalo je jutros iz Sarajeva u Mirovnu misiju UNMISS u Južni Sudan, na mandat od godinu dana.

Mirovnjake je ispratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji im je poželio uspjeh i rekao da je uvjeren da će oni, kao njihove koelgice i kolege ranije, pokazati veliki nivo znanja, stručnosti, profesionalnog i ljudskog odnosa tokom misije, te služiti na ponos agencijama iz kojih dolaze i Bosni i Hercegovini.

Dodao je da BiH već odavno nije samo korisnik i primatelj međunarodne civilno-vojne pomoći, nego i aktivni subjekt u kreiranju međunarodne sigurnosti.

U Južni Sudan jutros su otputovali Irena Marelja (Granična policija BiH), Mersiha Husaković-Čehajić (MUP Republike Srpske), Sandra Bašanović (MUPUSK), Lejla Hajro (MUPKS), Davor Jovović (SIPA), Armin Arslan (SIPA), Almir Bolić (Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH), Sanel Mrđanović (Direkcija za kordinaciju policijskih tijela BiH), Enver Alibegović (MUPUSK) te Erik Vrbanjac (MUPSBK).

U operacijama podrške miru od 2000. do danas učestvovao je 251 policijski službenik iz BiH, i to u mirovnim misijama u Liberiji, Južnom Sudanu, Kipru, Sudanu, Istočnom Timoru i Haitiju.

Mandat UN-ove policije ogleda se u pružanju podrške implementaciji mirovnih sporazuma, podrške vladama u provođenju sigurnosnih reformi, zaštiti civila, pružanju obuka za lokalne policijske službenike i u sprječavanju ponovnih sukoba, održavanju javnog reda i mira itd.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!