BIH I ZVANIČNO MOŽE IZVOZITI PILEĆE MESO U EU

Službeni list Evropske komisije

BIH I ZVANIČNO MOŽE IZVOZITI PILEĆE MESO U EU

Objavljeno na dan 25.02.2019 - 14:20 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


U službenom listu Evropske komisije objavljena je odluka da se Bosna i Hercegovina nalazi na listi zemalja koje mogu da izvoze pileće meso, dok se danas razmatra i odluka o izvozu prerađevina od pilećeg mesa, potvrđeno je za BHT 1 iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. BiH ima dovoljno ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti pileće meso u EU.

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra 2018. te je u preliminarnom izvještaju dao pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u EU uz samo jednu preporuku koju je, kako je krajem prošle godine kazao Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinrstvo BiH, naša zemlje i ispoštovala.

Prva inspekcija EU procijenila je da zvanični sistemi kontrole u javnom zdravstvu u zemlji garantuju proizvodnju peradi u skladu sa EU zakonodavstvom, a druga inspekcija fokusirala se na zvaničnu kontrolu zdravlja životinja u vezi sa peradarskim mesom namijenjenim za izvoz u EU.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!