BiH jedna od glavnih tranzitnih ruta za heroin iz Turske

IZVJEŠTAJ EUROPOL-A

BiH jedna od glavnih tranzitnih ruta za heroin iz Turske

Objavljeno na dan 05.12.2019 - 08:59 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Europol je objavio izvještaj o evropskom tržištu narkotika u ovoj godini. Istaknuto je kako je Srbija postala značajan faktor u Balkanskom kartelu, a da BiH i dalje ima jednu od glavnih uloga za prijevoz droga i krijumčarenje ljudi.

Posebno poglavlje posvećeno je Balkanu, s naglaskom na organizovane kriminalne grupe koje govore albanski jezik, a koje su rasprostranjene širom zemalja bivše Jugoslavije, ali i Evrope.

Europol u svom izvještaju ističe kako je Balkan i dalje ključna tranzitna zona za kriminal te da iste organizovane kriminalne grupe vrše krijumčarenje ljudi i droga.

"Ovo područje nudi mnogo šansi za ovakve stvari, jer ima historiju konflikata i povezane nestabilnosti. Nalazi se na glavnom putu krijumčarenja heroina iz Afganistana u Evropu, a tranzitni je koridor i odredišna regija za žrtve trgovine ljudima", ističe se.

Izdvojili su albansku grupu koja je sada postala jedna od glavnih na području Evrope za trgovinu drogom i ljudima. U izvještaju se navodi kako su nakon rata na Kosovu neki državljani Albanije iskoristili to da dobiju status izbjeglice tvrdeći da su s Kosova, što im je omogućilo da se kreću unutar teritorije kreirajući novu dijasporu širom Evrope. Naglašavaju kako granice, nacionalnost i jezik ne predstavljaju nikakvu prepreku u radu ove kompleksne mreže kriminalaca koji govore albanski jezik.

Optužuju ih da vrše organizovane kriminalne radnje protiv imovine, da olakšavaju ilegalne migracije, bave se trgovinom ljudi, prodaju razne vrste narkotika, peru novac i vrše prevare u vezi s dokumentacijom. Uključeni su u prodaju kokaina, aktivni su u prodaji kanabisa i igraju značajnu ulogu u uvozu heroina iz Turske.

Ovaj kartel okarakterisan je kao nemilosrdan i ima reputaciju nasilja.

Prema podacima iz Češke, pripadnici srpskih organizovanih kriminalnih grupa već su preuzeli kontrolu nad tržištem kanabisa u toj zemlji, a također su među vodećima kada je riječ o krijumčarenju kanabisa u EU. Sarađuju s grupama albanskog govornog područja i s bugarskim kriminalnim grupama.

Ističe se da je "Balkanski kartel" razvio i poseban tim poslovanja "crowdsourcing" koji podrazumijeva da nekoliko dilerskih mreža iz više država zajednički investira u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike.

Naša zemlja spominje se "u paketu" s ostalima iz regije, uključujući i albanski kartel, preko koje se vrši transport heroina iz Turske na tržište EU. Također, Bosna je u 2019. godini postala značajnije tržište za trgovinu kanabisom, kako unutrašnju tako i vanjsku prema EU.

Ipak, Bosanaca i Hercegovaca nema u Balkanskom kartelu ili barem ne dovoljno kako bi se naveli u ovom izvještaju kao pripadnici ove organizovane kriminalne grupe. Za sada su u ovoj grupi najzastupljeniji Srbi, Hrvati i Crnogorci. Glavne lokacije na kojima Balkanski kartel operiše u Evropi jesu Španija, Holandija, Njemačka, Austrija i Hrvatska, kao i Peru i Brazil u Južnoj Americi.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!