BiH na korak od davanja saglasnosti na tromeđnu tačku sa Srbijom i Crnom Gorom

KOMISIJA ODOBRILA

BiH na korak od davanja saglasnosti na tromeđnu tačku sa Srbijom i Crnom Gorom

Objavljeno na dan 16.01.2020 - 07:31 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH dala je na jučerašnjoj sjednici zeleno svjetlo na Protokol o utvrđivanju tromeđne tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Posljednji korak trebali bi poduzeti zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sutrašnjoj sjednici kada će se izjašnjavati o ovom protokolu.

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije potpisan je maju prošle godine. Na njega je Predsjedništvo BiH već dalo saglasnost. Čekalo se nakon toga samo još na Parlament.

"Ovaj protokol jeste stvarni iskorak koji se čini u pravcu uređenosti državne granice BiH u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava. Svaki iskorak u pogledu uređenosti granice BiH, koji se napravi putem bilateralnih i multilateralnih pregovora sa susjednim zemljama, ide u prilog jačanju regionalne saradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja među susjednim državama, a što je veliki zalog kako za sadašnje, tako i za buduće generacije država potpisnica“, naglasio je nakon potpisivanja Adil Osmanović, tada u funkciji državnog ministra civilnih poslova.

Ovaj dokument ostavlja prostor da se pitanja granice ubuduće riješavaju isključivo na nivou međudržavnih komisija.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!