BiH na trećem mjestu u svijetu po odlivu mozgova

OZBILJAN PROBLEM

BiH na trećem mjestu u svijetu po odlivu mozgova

Objavljeno na dan 03.02.2020 - 07:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu u svijetu po pitanju iseljavanja i odliva mozgova, pokazali su podaci na infografici koju je objavio časopis "The Economist".

Grafika je napravljena na osnovu podataka iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti za 2018. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.⁠

Ispred BiH se nalaze samo Venecuela i Haiti, dok su iza naše zemlje Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Makedonija, Benin i Srbija.

Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Usporedba sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u posljednjih 20 godina.

Iz "The Econimista" upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspješnih inžinjera, ljekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.

Priznavanje, a ne rješavanje problema odlaska stanovništva i smanjivanja radne snage, glavni su izazovi s kojima je BiH trenutno suočena.

Vlasti u BiH su u tokom 2019. godini podržale izvještaj, predstavljen kao dio Strategije za saradnju s iseljenicima koji je naveo podatke za 2017. godinu, prema kojem najmanje dva miliona ljudi porijeklom iz BIH trenutno živi van granica svoje domovine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!