BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate

POTVRDIO KOŠARAC

BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate

Objavljeno na dan 16.07.2021 - 10:33 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Ilustracija / Shutterstock


Bosni i Hercegovini odobren je izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

"Dosadašnji napori Ministarstva vanjske trgovine i ekonomsih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz BiH", poručio je ministar Košarac.

Košarac je napomenuo da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni certifikati između dviju zemalja te privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od nadležnih institucija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Ured za veterinarstvo BiH zadužen je da, u skladu s usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim certifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije, odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano vršiti", naglasio je Košarac nakon sastanka s direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem.


Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta s ciljem zaštite i unapređenja domaće proizvodnje te razvoja poljoprivrednog sektora.

"U završnoj smo fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata s Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište s 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda", naveo je Košarac.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!