BiH potpisala sporazum s EUROPOL-om, važan korak ka EU i većoj sigurnosti u zemlji

BiH

BiH potpisala sporazum s EUROPOL-om, važan korak ka EU i većoj sigurnosti u zemlji

Objavljeno na dan 31.08.2016 - 10:52 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U Sarajevu je danas, nakon nekoliko mjeseci pregovaranja i usaglašavanja svih nivoa u BiH, potpisan sporazum BiH s EUROPOL-om u vezi s poboljšanjem saradnje s krovnom policijskom agencijom u Evropi radi bolje koordinacije u borbi protiv terorizma. Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i direktor EUROPOL-a Rob Wineright.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Mektić je kazao da je ovo najveći korak BiH kada je u pitanju sigurnosni sektor na putu BiH ka EU integracijama, te da je ovaj sporazum uslov iz reformeske agende.

"Na ovaj način BiH postaje sastavni dio evropskog policijskog sistema, kao i sve njene policijske agencije. Mi smo zadovoljni činjenicom što ćemo biti u prilici i moći davati svoj doprinos ukupnoj EU sigurnosti. EU nema alternativu i na taj način ćemo dati naš puni doprinos ukupnoj evropskoj sigurnosti. To će biti značajan korak BiH ka EU", rekao je ministar Mektić i dodao da je potreba da putem zajedničkog rada s EUROPOL-om BiH dobije nove mehanizme i alate te da će operativna saradnja značajno doprinijeti ukupnoj efikasnosti.

Ministar Mektić je kazao da se nastoji osigurati zadovoljavajući nivo sigurnosti i da su ključni ciljevi borba protiv nasilnog radikalizma, terorizma, organiziranog kriminala, borba protiv krijumčarenja droga, protiv trgovine ljudima, automafije. Treći ključni segment je borba protiv korupcije jer je ona ušla u sve pore društva. koja destabilizuje evropske prilike u BiH.

Nakon potpisivanja ugovora odredit će se policijski oficir koji će otići u Hag kako bi mogli što prije početi koristiti sve alate i kapacitete EUROPOL-a koji su, kako je kazao ministar Mektić, veliki.

Wineright koji je rekao da pripadnici bh. sigurnosnih agencija posjeduju posebno znanje koje će biti od koristi, te da EUROPOL stavlja sve raspoložive kapacitete na raspolaganje BiH kako bi stala ukraj svim oblicima kriminala, terorizma, radikalizma i terorističkih aktivnosti.

BiH je sporazum s EUROPOL-om postigla prošle godine, ali se zbog administrativnih prepreka zvanično potpisivanje odgađalo. Ovaj sporazum predstavlja važan korak ka uvezivanju BiH s evropskim obavještajno sigurnosnim agencijama, a naročito kada je u pitanju saradnja u borbi protiv terorizma i teškog kriminala.

Sporazum će omogućiti će razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući i lične podatke o osumnjičenim osobama.

BiH je do sada bila jedina zemlja u regionu koja nije imala potpisan sporazum s EUROPOL-om, a. Sporazum je trebao biti potpisan još u februaru ove godine, ali je to odgođeno zbog nepostojanja koncenzusa o jedinstvenoj kontakt adresi s EUROPOL-om, što će biti Ministarstvo sigurnosti BiH.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!