BiH uspostavila diplomatske odnose s Maršalovim Otocima, državom u kojoj je legalan kokain

ZEMLJA TAJFUNA

BiH uspostavila diplomatske odnose s Maršalovim Otocima, državom u kojoj je legalan kokain

Objavljeno na dan 24.09.2019 - 06:55 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na sastanku s ministrom inostranih poslova Maršalskih Otoka Johnom Silkom, Igor Crnadak je u New Yorku potpisao Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa BiH s ovom zemljom.

Također, u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) održan je i sastanak s podsekretaricom UN-a za političke i mirovne poslove Rosemary DiCarlo na kojem je Crnadak razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Maršalovi Otoci su zapravo skup od 29 atola i pet otoka, koji zajedno čine čak 1.225 koraljnih otoka i otočića na površini od oko 1.200 kilometara, a smješteni su između Havaja i Nove Gvineje.

Ova državica otkrivena je 1529. godine, a kroz historiju bila je španski i njemački protektorat, a njome su vladali i Japanci te SAD. Tek 1979. godine stekli su autonomiju.

Zanimljivo je da su Maršalovi Otoci jako podložni tajfunima i to najčešće u periodu od decembra do marta, a zbog klimatskih promjena prijeti čak i nestanak pojedinih otočića koji čine ovu republiku.

Upravo zbog prijetećeg nestanka pojedinih otočića lokalne vlasti prije nekoliko godina legalizirale su kokain, a novac zarađen od njegove prodaje uložili bi, kako kažu, u izgradnju zaštitnih nasipa.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!