Bihać: Bolnica za koju je mladi kadar bacanje novca

Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić

Bihać: Bolnica za koju je mladi kadar bacanje novca

Objavljeno na dan 24.08.2017 - 11:01 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Osim što je ustanova dužna za vodu 180.000 maraka, menadžment bolnice ne želi trošak zvani stažiranje, prikazujući ga u brojkama daleko većim od realnih.

Kantonalna bolnica u Bihaću je u teškim problemima i požar koji ju je zadesio prije nekoliko godina više ne može biti izgovor. Protekle sedmice Kantonalna bolnica u Bihaću je došla u centar pažnje kada su njenom menadžmentu iz Vodovoda zaprijetili isključivanjem vode zbog duga od 181.000 maraka. Već ove sedmice neozbiljnost menadžmenta bolnice se nastavlja zbog lažnih informacija koje su davane o volonterima.

120 molbi

Direktor bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Smail Dervišević je Skupštini Unsko-sanskog kantona dostavio odgovor na poslaničko pitanje zašto bolnica više neće da prima volontere. Po njemu, bolnica neće izaći u susret zahtjevima za stručno osposobljavanje jer to košta, a para nema.

- Do sada smo zaprimili više od 120 molbi, što bi finansijski gledano zahtijevalo izdvajanje preko 112.000 KM, kojih naša ustanova nema, naveo je direktor Dervišević Skupštini USK-a.

To je potvrdio i na Kantonalnoj televiziji, spomenuvši cifru od 970 KM po volonteru finansijskog tereta za bolnicu.

Međutim, demantovao ga je ministar zdravstva u Vladi USK-a dr. Hazim Kapić, koji je odmah poslao dopis svim zdravstvenim ustanovama u kojem je jasno navedeno da su troškovi bolnice po volonteru 30 KM. Postoji mogućnost da Upravni odbor bolnice donese odluku da taj iznos plate sami volonteri, ali ih moraju primati na stručno osposobljavanje, jer je to zakonska obaveza bolnica.

Ministar je razočaran stanjem u kojem je bolnica sa dugom od 13,5 miliona maraka, od čega najveći dio od osam miliona iznosi onaj prema dobavljačima.

- U svakoj prilici ja upozoravam da bolnica ne funkcioniše po osnovu svojih potreba. Vjerovatno bi se, kada bi se sprovela kompletna kontrola, došlo do zaključka da dobiva više sredstava nego što objektivno i zavređuje. Ali, ja kao ministar ne mogu dobiti podatke od njih, kazao nam je ministar Kapić.

I prije aktualnog direktora Derviševića svi njegovi prethodnici su također bili doktori. Mnogi upozoravaju da bi doktori trebali biti u salama, a da menadžeri budu ekonomski stručnjaci, ali ministar Kapić ne misli da je to presudno.

- Prema mom mišljenju, menadžeri bolnica, koje god da su stručnosti, moraju provoditi 24 sata u zdravstvenim ustanovama. Ne može se raditi na 100 mjesta i pritom biti menadžer u jednoj velikoj zdravstvenoj ustanovi. To je osnovni problem kod doktora. To pitanje je bilo nedavno i na Skupštini, jer mnoge zdravstvene ustanove imaju problem što su doktori na drugim, umjesto na svojim radnim mjestima, istakao je ministar Kapić.

Plan otplate

S obzirom na to da je bačeno novo svjetlo na temu volontiranja u bolnici, zahvaljujući tačnim informacijama od ministra Kapića, skupštinski poslanik Damir Hodžić moći će izraziti nezadovoljstvo odgovorom direktora Smaila Derviševića, ali tek nakon ljetne pauze, jer Skupština još nije počela sa zasjedanjima. U međuvremenu će isteći i rok od 15 dana koje je JP Vodovod Bihać dao Kantonalnoj bolnici za plan otplate duga. Skupštinski poslanici po povratku sa pauze imaju razlog tražiti i vanrednu tematsku sjednicu o zdravstvu.


Fahrudin Bender

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!