BIHAĆ: NAKON ODVOZA SMEĆA, POSKUPLJUJE I VODA?

USK

BIHAĆ: NAKON ODVOZA SMEĆA, POSKUPLJUJE I VODA?

Objavljeno na dan 09.09.2018 - 15:29 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


Nova cijena koju je formirao njemački konsultant, a trebalo usvojiti Gradsko vijeće, povučena je odlukom gradonačelnika nakon negativnih rekacija javnosti

Bihać u odnosu na ostale općine i gradove trenutno ima jednu od najnižih cijena vode, što JP Vodovod dovodi u situaciju manjih prihoda, a sve većih troškova.Tome svakako doprinosi godišnji gubitak od skoro 200.000 maraka zbog smanjenja broja potrošača, ali i preuzimanja postrojenja za prečišćavanje u Velhovu, čije funkcioniranje dodatno košta ovo poduzeće.

Nova cijena koju je formirao njemački konsultant, a trebalo usvojiti Gradsko vijeće, povučena je odlukom gradonačelnika nakon negativnih rekacija javnosti.

Na području USK različite su cijene vode, od Cazina koji ima istu cijenu za domaćinstva i privredu, do Sanskog Mosta gdje je cijena dva puta veća za poslovne subjekte. Vodovodnom poduzeću u ovom gradu to, nažalost, nije pomoglo, pa su otišli u stečaj.

Koliko će bihaćki Vodovod uspjeti pozitivno poslovati s obzirom na  sve manji broj potrošača, ali i nove troškove nakon preuzimanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, neizvjesno je .

„Kad tim troškovima dodate druge poput Bihaća koji je izgradio moderan sistem odvodnje i prečišćavanja, onda je objektivno očekivati  da se cijena poveća“, kaže Sandi Zulić iz Una Consulting-resurnog centra za vode.

A sama cijena prvenstveno ovisi od troškova, poput struje, održavanja, te samog tla od kojeg ovisi broj pumpnih sistema što poskuplje distribuciju. Grad Bihać trenutno subvencionira  troškove vode  za socijalno osjetljivije kategorije, što uz  ionako niske cijene potrošnje nije održivo na duži rok.

Cijena od 1,40 KM za kubik, koja je, prema  stručnim izračunima, optimalna za uspješno funkcioniranje vodovodne mreže, u prvom pokušaju nije ni došla do toga da je razmatraju gradski vijećnici.

Da li će poslije izbora i ova tema doći na dnevni red, iščekuju Vodovod, ali i građani.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!