BIHAĆ: Osigurana zdravstvena pomoć za migrante i izbjeglice na Vučjaku

USK

BIHAĆ: Osigurana zdravstvena pomoć za migrante i izbjeglice na Vučjaku

Objavljeno na dan 02.10.2019 - 09:41 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Vlada Katalonije financijski je pomogla u osiguranju zdravstvene zaštite za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u privremenom prihvatnom centru na Vučjaku kod Bihaća, odnosno početak rada terenske ambulante Doma zdravlja Bihać u naselju Zavalje.

“Ovim smo željeli osigurati medicinsku pomoć za migrante i izbjeglice na Vučjaku, s obzirom da trenutno niko od međunarodnih organizacija financijski ne pomaže taj privremeni kamp. Također smo željeli pomoći i Domu zdravlja Bihać, jer je ovo ambulanta i za lokalno stanovništvo. Osim financijski, tu smo i savjetodavno, s obzirom da znate da Katalonija također ima iskustva s migrantima i izbjeglicama”, rekao je predstavnik Vlade Katalonije Erik Hauck na današnjem sastanku u Bihaću.

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) naglasili su važnost ovakve – konkretne pomoći, te najavili ozbiljnu mogućnost saradnje ovih regija i u oblasti turizma.

“Imamo lijepe vijesti za građane našeg kantona. Ljekar je počeo s radom u terenskoj ambulanti u naselju Zavalje, što će koristiti migrantima i izbjeglicama na Vučjaku, ali i lokalnom stanovništvu. Treba reći i da je donacija Vlade Katalonije od 25.000 eura usmjerena isključivo za pomoć ljudima koji borave u tom privremenom kampu, kako bi im se osigurali dostojanstveni životni uslovi”, riječi su ministrice zdravstva, rada i socijalne politike u USK Nermine Ćemalović.
Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je kako je ovo druga posjeta predstavnika Katalonije i da su oni među rijetkima koji konkretno pomažu na terenu.

“Značajno su olakšali posao našim zdravstvenim ustanovama, a ovaj put ne kriju ni zainteresiranost za prirodne i turističke potencijale ovog dijela Bosne i Hercegovine. O tome ćemo prilikom njihove naredne posjete, koja je dogovorena već za mjesec dana”, dodao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Predstavnici španske regije Katalonije posebno su zainteresirani za eventualna ulaganja u zdravstveni turizam, odnosno potencijale termalnih lječilišta na području ovog kantona.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!