Bihać: Policija će štititi porodice s djecom

USK

Bihać: Policija će štititi porodice s djecom

Objavljeno na dan 14.02.2019 - 13:51 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Nakon što su zaprijetili zatvaranjem privremenih migrantskih kampova u USK-u, te nakon što je u ponedjeljak komesar policije učestvovao u radu operativne grupe u Ministarstvu sigurnosti u Sarajevu, jučer je u Bihaću zasjedala i radna grupa kantonalne Vlade koja je usaglasila stavove.

Ko i šta radi

- Ja sam jučer upoznao operativnu grupu u Sarajevu sa našim stavovima, a osnovni zahtjev je da se proces migracija stavi pod nadzor države i da se njim strateški upravlja. Mora da se zna tačno šta ko radi i u kojem obimu. Mi smo prošli mjesec zatražili od Ministarstva sigurnosti da upravlja migrantskim centrima u USK-u, da se upravlja brojem migranata na način da se popunjavaju mjesta sukladno sa kapacitetom i da se sva lica asocijalnog ponašanja dislociraju u Ušivak i Delijaš. Ovaj posljednji zahtjev već je djelimično proveden, dio lica je dislociran iz Bire, kazao je komesar policije Mujo Koričić.

Trenutni titular privremenih migrantskih centara Đački dom, Bira, Sedra i Miral je Internacionalna organizacija za migracije, pa Vlada USK-a sa njima pregovara o mogućoj tranziciji kada Ministarstvo sigurnosti preuzme odgovornost. Rok koji je ranije Vlada postavila da će u protivnom do petka početi sa zatvaranjem kampova, najvjerovatnije će biti prolongiran, jer je stigao pozitivan odgovor od ministra Dragana Mektića.

Na upit novinara šta će učiniti ukoliko ministar Mektić ne ispuni dogovoreno, iz krajiške vlasti su nam odgovorili da neće odustati od čuvanja sigurnosti građana i njihove imovine. Operativna grupa Vlade USK-a potvrdila je svoje zaključke i zahtjeve IOM-u i Ministarstvu sigurnosti, te je prihvatila mjere i planove tog ministarstva.

- Moramo zaštititi maloljetnike bez pratnje i porodice sa djecom, kako među izbjeglicama, tako i svim građanima Unsko-sanskog kantona koji očekuju profesionalniji odnos prema problemu, poručio je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Jučer je Bihać posjetio i Richard Maša, šef kooperacije Delegacije Evropske unije u BiH, gdje je sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem razgovarao o izbjeglicama, smještajnim kapacitetima za migrantsku populaciju, te projektima vezanim za sigurnost građana koje financira upravo Evropska unija.

Utrošak donacija

- Osigurali smo 9,2 miliona eura pomoći za migrantsku krizu u BiH i, naravno, s našim partnerima kontrolišemo utrošak tih sredstava. U Bihać smo došli da vidimo šta možemo uraditi kada je u pitanju realizacija projekata koji poboljšavaju sigurnost građana i stranih državljana koji tu trenutno borave, kao što je sanacija sistema ulične rasvjete. Također, posjetu želimo iskoristiti i kako bismo se upoznali sa svim izazovima s kojima se suočava lokalna zajednica, kazao je Maša.

Nakon sastanka iskazano je nezadovoljstvo zbog postupanja hrvatske policije u ovoj situaciji, odnosno vraćanja migranata i izbjeglica u Bihać mimo zvaničnih graničnih prelaza.

Ipak, kroz Hrvatsku je do sada prošlo više od 20.000 migranata balkanskom rutom. Od četiri migranta samo jedan ostane u Bihaću, a i oni koji prođu, uspiju to učiniti nakon najmanje tri bezuspješna pokušaja.

FAHRUDIN BENDER

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!