Bihać: Šansa za razvoj poljoprivrede

Projekt razvoja sistema navodnjavanja

Bihać: Šansa za razvoj poljoprivrede

Objavljeno na dan 20.01.2020 - 10:07 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Gradske uprave Bihać i izvođača radova potpisali su ugovore o početku realizacije projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na zemljištima u nekoliko bihaćkih naselja.

Riječ je o implementaciji Projekta razvoja navodnjavanja (IDP), čija je vrijednost 1.988.266 KM. Finansira ga resorno federalno ministarstvo, u saradnji s Gradom Bihaćem.

Ukupna ulaganja

- Rješavamo problem sušnih sezona i postupamo preventivno, kako bismo izbjegli štete koje u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme.

Uvodimo nove tehnologije - rekao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Ervin Bibanović.

Ovim projektom će se skoro 87 hektara zemljišta na području naselja Klokot - Papari, Bakšaiš i Kralje-Vrkašić osposobiti za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Bihać je jedan od deset bh. općina i gradova u kojima će biti realiziran ovaj projekt.

Veliki značaj
- Ovo smo sve pokrenuli još 2018. godine na sajmu EKOBIS. Suvišno je govoriti o značaju, kada više od 400 vlasnika zemljišta zahvaljujući tim sistemima za navodnjavanje ima priliku i mogućnost razvoja poljoprivredne proizvodnje - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!