Bihać: U porastu vršnjačko nasilje

USK

Bihać: U porastu vršnjačko nasilje

Objavljeno na dan 18.03.2019 - 11:56 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Na području Unsko-sanskog kantona bilježi se sve više slučajeva vršnjačkog nasilja i ova negativna društvena pojava ima tendenciju porasta, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Prema njima, u 2018. godini zabilježeno je ukupno 87 takvih slučajeva, odnosno 35 više u odnosu na 2017. godinu.

Ukupno je evidentiran 101 počinilac i 61 žrtva vršnjačkog nasilja, a karakteristično je da je u posljednje vrijeme, osim fizičkog, sve izraženiji oblik nasilja putem interneta i mobilnih telefona. Također, zabrinjavajuća okolnost je što se veliki broj takvih slučajeva događa u prostorima škola.

U policiji kažu kako je poražavajuća okolnost da se povećanje bilježi u okolnostima kada su ostvarili visok stepen saradnje s predstavnicima obrazovnih ustanova, prosvjetnim i socijalnim radnicima te roditeljima učenika.

Najviše slučajeva vršnjačkog nasilja bilježi se u općinama Bihać i Sanski Most.

"U proteklom periodu posvetili smo veliku pažnju edukaciji policijskih službenika o načinima prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja, a pojačali smo i prisustvo policijskih službenika u krugu obrazovnih ustanova", istakli su u policiji. Informaciju o vršnjačkom nasilju razmatrala je i Vlada USK na svome posljednjem zasjedanju.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!