BIHAĆ: Ukrajinci koji su opljačkali 2,5 miliona KM u BiH i dalje iza rešetaka: Istražitelji tragaju za njihovim saučesnicima

BANKOMAT MAFIJAŠI

BIHAĆ: Ukrajinci koji su opljačkali 2,5 miliona KM u BiH i dalje iza rešetaka: Istražitelji tragaju za njihovim saučesnicima

Objavljeno na dan 25.06.2020 - 07:45 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Dvojica Ukrajinaca Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37),koji su uhapšeni u februaru na području Krajine zbog pljačke 100.000 KM sa bankomata „Sberbanke“ i dalje se nalaze u pritvoru, potvrđeno je za "Avaz" iz Kantonalnog suda u Bihaću. Njima je već dva puta, po prijedlogu Tužilaštva USK produžen pritvor.

Podsjećamo, Federalna uprava policije (FUP) okončala je istragu o pljački novca s bankomata „Sberbanke“ na području Federacije, u saradnji s kantonalnim ministarstvima, uspjela je za 20 dana u februarau evidentirati sedam osumnjičenih Ukrajinaca, protiv kojih je podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima neovlašteni pristup zaštićenom sistemu i kompjuterske prevare.  

Ukupno je protiv 10 osoba podnesen izvještaj, ali istražitelji nisu uspjeli identificirati imena tri muškarca, dok će protiv ostalih biti  raspisane međunarodne potjernice. 

Prema ekskluzivnim podacima „Avaza“ iz izvještaja, koji smo nedavno objavili, Ukrajinci su za 35 sati u 17 općina u Federaciji i jednoj u Brčko Distriktu ukrali sa 25 bankomata „Sberbanke“ 2,5 miliona KM. Samo u Sarajevu s devet bankomata ukradeno je 800.000 KM, a s jednog bankomata iznos od 150.000 maraka.

Radi se o dobro organiziranoj kriminalnoj grupi koja je poznata po kriminalnim aktivnostima, a u Sarajevo su stigli 29. januara 2019. godine, a pljačkaški pohod na području FBiH započeli 1. februara.

No, već 2. februara sve je bilo gotovo. Do sada je pronađeno manje od 100.000 KM, i to kod Ukrajinaca koji su uhapšeni u Krajini. Ostalom, novcu se za sada gubi svaki trag i nije poznato gdje se nalazi.

- Ova kriminalna grupa počinila je krivična djela na način da je tokom 2019. godine izvršila hakerski napad na sistem „Sberbanke“ i tom prilikom u sistem ubacila virus uz pomoć kojeg su preuzeli kontrolu nad podacima - stoji u izvještaju FUP-a.

Napad su vršili tako što su koristeći najprije dobivene podatke banke, na bankomatima, uz ubačeni virus, zatim podizali veće sume novca.

Na jednom bankomatu u Sarajevu zadržali su se 40 minuta, a imali su specijalizirane torbe za smještaj novca.

Grupa je odvojeno ušla u BiH, a sastala se na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Za jedan dan obišli su svih 25 bankomata.

Foto:Avaz

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!