Bijela kuća donijela odluku: Zvaničnici SAD-a bojkotovat će Zimske olimpijske igre u Pekingu

Diplomatski bojkot

Bijela kuća donijela odluku: Zvaničnici SAD-a bojkotovat će Zimske olimpijske igre u Pekingu

Objavljeno na dan 06.12.2021 - 18:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sjedinjene Američke Države donijele su odluku o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara što podrazumijeva i to da niti jedan američki zvaničnik neće prisustvovati na ovom događaju, potvrđeno je iz Bijele kuće.

Iako se nekoliko mjeseci razgovaralo o tome da li će se Biden odlučiti na ovaj potez, iz Bijele kuće je danas potvrđeno kako će se ići u diplomatski bojkot, a kao razlog za ovakvu odluku navodi se nezadovoljstvo zbog konstantnog kršenja ljudskih prava u Kini.

"Diplomatski bojkot dozvoljava američkim sportistima učešće na Olimpijskim igrama, ali predstavlja i značajno političko omalovažavanje najvećeg ekonomskog i vojnog konkurenta Washingtonu", prenosi Washington Post.

Povodom ove odluke, oglasila se i glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki koja je naglasila kako će tim Sjedinjenih Američkih Država na Olimpijskim igrama imati punu podršku, ali da administracija neće prisustvovati ovom događaju.

"Diplomatski bojkot Igara ne znači da je to kraj naše zabrinutosti povodom kršenja ljudskih prava. O našoj odluci smo obavijestili i naše saveznike i oni će odlučiti o tome da li će donijeti slične odluke kada je riječ o diplomatskom bojkotu igara", rekla je Psaki.

Kako se navodi, administracija Bijele kuće bila je pod velikim pritiskom da donese ovakvu odluku, a zastupnici Republikanske, ali i Demokratske stranke pozivali su Bidena i njegovu administraciju da diplomatski bojkot Igara zapravo treba biti odgovor na represivnu politiku Pekinga protiv demokratskih aktivista u Hong Kongu i Ujgura u regiji Xinjiang.

Iako su određeni zvaničnici iz obje stranke tražili i od američkih sportista da bojkotuju Igre, iz Bijele kuće su u početku odbacili mogućnost ovakvih mjera.

Na kraju, glasnogovornica Bijele kuće također je naglasila kako eventualni potpuni bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu ne bi bio pravi korak u cilju razvoja sporta u SAD-u te je ocijenila kako bi odluka o potpunom bojkotu bila nepoštena i kontraproduktivna za američke profesionalne sportiste.

Foto: EPA-EFE

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!