Bivša manekenka Halima Aden progovorila o mračnoj strani modne industrije

JE LI HIDŽAB PRIHVATLJIV

Bivša manekenka Halima Aden progovorila o mračnoj strani modne industrije

Objavljeno na dan 25.07.2021 - 14:24 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Shutterstock


Bivša manekenka Halima Aden je u novembru prošle godine objavila da zauvijek napušta modnu industriju. Sada je detaljnije progovorila o tome kako je bila primorana da svoja vjerska uvjerenja prilagođava modi.

U novom intervjuu za BBC, koji je vodio američki dizajner Tommy Hilfiger, navela je kako se "modna industrija naročito bavi eksploatacijom i da je modele vrlo lako iskoristiti".

Prisjetila se brojnih situacija u kojima se osjećala nelagodno. Često je morala prolaziti kroz muške svlačionice kako bi došla do vlastite.

Spomenula je i da je jednom bila na snimanju s manekenkom koja također nosi hidžab i da toj djevojci nije bila omogućena privatnost u kojoj bi se mogla slobodno presvući.Nije se osjećala prijatno ni kada je u reklami za American Eagle morala nositi hidžab napravljen od trapera.

Foto: American Eagle

Aden je i dalje sigurna u odluku da zauvijek napusti svijet mode. Nada se da će to što o ovim problemima javno govori donijeti promjene.

"Drago mi je što sam dala priliku modelima da progovore. Osjećala sam veliki pritisak jer sam bila prva muslimanka koja je na modnim pistama nosila hidžab. Osjećam odgovornost prema djevojkama koje dolaze nakon mene", kazala je Aden.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!