Bivši šef Interpola priznao krivicu pred kineskim sudom

!

Bivši šef Interpola priznao krivicu pred kineskim sudom

Objavljeno na dan 20.06.2019 - 11:43 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Bivši šef Interpola Meng Hongwei priznao je krivicu na sudskom ročištu u četvrtak, nakon što su ga kineski tužioci optužili za uzimanje mita od 14,5 miliona juana (2,11 miliona dolara), javili su kineski državni mediji.

Interpol, globalna agencija za policijsku saradnju sa sjedištem u Francuskoj, saopćio je u oktobru prošle godine da je Meng podnio ostavku na predsjedničku funkciju, nekoliko dana nakon što je njegova supruga prijavila da je nestao dok je putovao u domovinu, Kinu.

U martu je vladajuća Komunistička partija saopćila da je njena istraga ustanovila da je Meng potrošio "raskošne" sume državnih sredstava, zloupotrebljavao svoje ovlasti i odbio slijediti partijske odluke. 

"Meng Hongwei dao je završnu izjavu, priznao je krivicu i izrazio je žaljenje u sudu", javile su zvanične dnevne novine Narodni dnevnik o suđenju.

Novine dodaju da su se njegove navodne zloupotrebe desile dok je obavljao razne funkcije.

Kampanja protiv korupcije

Sud, sa sjedištem u sjevernom gradu Tianjin, kasnije će objaviti presudu, pišu novine.

Njegova supruga, kojoj je odobren azil u Francuskoj, izjavila je da su optužbe protiv njega politički motivirane.

Meng je postao predsjednik Interpola krajem 2016. godine, u vrijeme kada je Kina nastojala zauzeti vodeće položaje u međunarodnim organizacijama.

Njegovo imenovanje tada je izazvalo brigu grupa za ljudska prava da bi Kina mogla iskoristiti njegovu poziciju kako bi proganjala disidente van zemlje.

Kineski predsjednik Xi Jingping predvodi široku kampanju protiv korupcije od kako je došao na vlast u 2012. godine, najavljujući da će podjednako progoniti "i tigrove, i muhe", aludirajući na elitne zvaničnike i obične birokrate, prenosi Reuters.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!