Bivši šef ISIL-a u Njemačkoj dobio deset i pol godina zatvora

EU

Bivši šef ISIL-a u Njemačkoj dobio deset i pol godina zatvora

Objavljeno na dan 24.02.2021 - 13:50 | Izvor: USKinfo.ba | index.hr


Viši pokrajinski sud u Celleu u njemačkoj saveznoj pokrajini Donja Saska osudio je danas propovjednika Abdualaziza Abdulaha A., poznatijeg pod imenom Abu Walaa, koji je slovio kao glavni predstavnik terorističke Islamske države u Njemačkoj.

Dobio je deset i pol godina zatvora. Osuđen je zbog pripadnosti ISIL-u i pomoći u pripremanju teških zločina uperenih protiv ustavnog poretka Njemačke.

"Abu Walaa je djelovao kao predstavnik Islamske države u Njemačkoj, utjecao na radikalizaciju mnogih mladih ljudi te financijski pomagao njihov odlazak u borbe u redovima Islamske države u Siriji i Iraku", rekao je predsjednik sudskog vijeća Frank Rasenow.

S njim je u kontaktu bio i terorist koji je napao berlinski Božićni sajam

Dvojica njemačkih preobraćenika koji su preko ove skupine otputovali u Irak su nakon toga počinili samoubilačke napade s mnogobrojnim žrtvama.


Kontakte s Abu Walaom održavao je i Anis Amri, koji je počinio teroristički napad na Božićni sajam u Berlinu 2016. godine.

Abu Walaa ima 37 godina, rođen je u Iraku i bio je osnivač i voditelj Njemačkog islamskog kruga Hildesheim (DIK), koji je zbog protuustavnog djelovanja 2017. zabranjen. Sam Walaa od 2016. sjedi u istražnom zatvoru.

Zajedno s njim osuđena su još trojica pripadnika scene okupljene oko DIK, za širenje mržnje i podrške mladim islamistima pri odlasku u borbe u redovima IS-a. Oni su dobili od četiri i pol do osam godina zatvora. Jedan od njih, čiji je stan u Dortmundu služio kao džamija i okupljalište radikalnih islamista, posjeduje i srpsko državljanstvo.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!