Bjelorusija diskvalifikovana sa Eurovizije zbog ''antiprotestne'' pjesme

Kršenje pravila

Bjelorusija diskvalifikovana sa Eurovizije zbog ''antiprotestne'' pjesme

Objavljeno na dan 27.03.2021 - 13:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Organizatori ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Eurovizije diskvalifikovali su Bjelorusiju presudivši da njihova predstavnička numera krši pravila i smjernice samog takmičenja.

Ranije ovog mjeseca organizatori su odbili kandidaturu Bjelorusije, koja se bori sa političkom krizom od avgusta prošle godine, jer je prijavljena pjesma ismijavala proteste protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Pjesma benda "Galasy ZMesta" izazvala je reakciju predstavnika opozicije u Bjelorusiji, koji su pretrpjeli različite oblike represije i nasilja tokom protesta.

Nakon što je Evropska radiodifuzna unija (EBU) odbila pjesmu, Bjelorusija je predstavila još jednu opciju, pjesmu istog benda. Druga pjesma je predstavljena u petak, ali je i ona na kraju odbijena.

U pojašnjenju diskvalifikacije su organizatori naveli da su "pažljivo pregledali novu prijavu kako bi procijenili podobnost za takmičenje", ali su utvrdili da krši pravila takmičenja koja osiguravaju da program ne bude instrumentalizovan ili doveden na loš glas.

Kao zaključak iz EBU-a naveli su da Bjelorusija uopće neće sudjelovati na takmičenju koje će se održati od 18. do 22. maja u Roterdamu.

Foto: Twitter

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!