BNV o Milanoviću: Potvrda kontinuirane politike Čovića držanja ljestvi Dodiku

Hrvatska

BNV o Milanoviću: Potvrda kontinuirane politike Čovića držanja ljestvi Dodiku

Objavljeno na dan 03.12.2021 - 08:26 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto:N1


Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske Armin Hodžić reagovao je na jučerašnju izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici i glasanju HDZ-a BiH protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Kako je naveo, već duži vremenski period tema Bosne i Hercegovine jedna je od dominantnih u hrvatskom javnom prostoru.

“Ne samo da je Bosna i Hercegovina postala jedina agenda hrvatske vanjske politike, već je ona i neizostavan segment bilo kakvog javnog obraćanja državnog vrha Republike Hrvatske. Iako je dužnost Bošnjaka koji žive u Hrvatskoj da se bore za poboljšanje položaja svoje nacionalne manjine i ostvarenje većih prava u sklopu zakonskih normi, ipak je neizostavan i odnos između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao jedan od važnih dijelova za unapređenje položaja Bošnjaka u RH. Upravo su Bošnjaci u Hrvatskoj kolateralna žrtva toga odnosa koji se srozao na veoma loš nivo u proteklih nekoliko godina, a zbog čega su Bošnjaci u Hrvatskoj u potpunosti politički marginalizirani. Glasanje HDZ-a BiH, sestrinske stranke koja je vladajuća u Hrvatskoj proteklih 5 godina protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH ne samo da je prst u oko svim Bošnjacima i vraćanje odnosa s istima za najmanje dva koraka unazad već predstavlja i sramotan, anticivilizacijski čin kakav si nitko tko drži do svoga ugleda ne bi smio dopustiti“, istakao je Hodžić.

“Potvrda je to kontinuirane politike Dragana Čovića držanja ljestvi Miloradu Dodiku pod krinkom borbe za hrvatske nacionalne interese. Je li od hrvatskog nacionalnog interesa da djeca u RS-u uče hrvatski jezik u školama? Po svemu sudeći nije, jer hrvatska politika žmiri na svaki oblik diskriminacije nesrpskog stanovništva u RS-u. Na tom valu neprestano jaše i predsjednik Milanović koji je moru svojih neprimjerenih izjava o BiH i Bošnjacima dodao jučerašnju kako ‘nije svaki genocid isti’ i ‘nije svaka žrtva jednaka’“, navodi.

Hodžić dodaje i da bi bilo dobro da Milanović pojasni sustav vrednovanja žrtava i genocida jer, kako je rekao, “u civiliziranom ali i normalnom svijetu kakav nam je Milanović u kampanji obećavao svaka žrtva zaslužuje pijetet a svaki genocid priznanje da se dogodio”.

“Nažalost, po svemu sudeći u hrvatskom političkom prostoru genocidom u Srebrenici se počelo trgovati na način da se ne želi zamjeriti Miloradu Dodiku kao odabranom ‘zaštitniku hrvatskih nacionalnih interesa’. Ako je, kako Milanović navodi, Dodik mali problem, bilo bi dobro znati kako ga riješiti i što je onda ustvari veliki problem?“, upitao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske.

Čini se, ističe Hodžić, kako je sve ovo uvod u hrvatsku podršku Dodiku glasanjem protiv sankcija koja će se uskoro morati i decidirano izraziti.

Rekao je i da ipak ostaje tračak nade da će doći do rekonfiguracije ovakvih politika koje će otvoriti prostor za poboljšanje odnosa Hrvata i Bošnjaka a u konačnici i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske komentarisao je nedavno glasanje HDZ-a i SNSD-a za ukidanje Zakona o negiranju genocida kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid o Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora”, izjavio je Milanović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!