Bodybuilderka preminula zbog prevelikog unosa proteina koje tijelo nije moglo razlagati

Majka dvoje djece

Bodybuilderka preminula zbog prevelikog unosa proteina koje tijelo nije moglo razlagati

Objavljeno na dan 17.08.2017 - 11:21 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Meegan Hefford iz Zapadne Australije preminula je nakon što je, pripremajući se za takmičenje u bodybuildingu, unosila previše proteina koje njeno tijelo, zbog poremećaja ciklusa uree, nije moglo razlagati.

Meegan je pronađena u nesvijesti u svom stanu i prevezena u bolnicu, a tek nakon što je poslije dva dana preminula ljkari su otkrili da je bolovala od rijetke bolesti zbog koje njeno tijelo nije moglo razlagati proteine.

Ona je bila na strogoj dijeti koja je bila dio njenih priprema za takmičenje u septembru. Konzumirala je šejkove, hranu bogatu bjelančevinama i razne dodatke prehrani koji sadrže visok nivo proteina.

Hefford nije znala da boluje od rijetke bolesti poremećaja ciklusa uree, od koje boluje jedna od 8.000 osoba, među kojim mnogi i ne znaju da je imaju. Stanje uzrokuje nastanak amonijaka u krvi i akumulaciju tečnosti u mozgu, što na kraju dovodi do oštećenja mozga.

Kao uzrok Meeganine smrti naveden je unos proteinskih dodataka i njena porodica se sada bori za strožije restrikcije pri kupovini proteinskih praškova i dodataka.


Njena mama je rekla kako je Meegan dva puta dnevno išla u teretanu kako bi se pripremala za takmičenje, ali je od juna počela govoriti da se osjeća letargično i "čudno". Iza nje su ostali sedmogodišnja djevojčica i petogodišnji sin.

Stručnjaci savjetuju da proteinske šejkove i dodatke treba uzimati umjereno i nikad kao zamjenu za prave obroke.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!