Bogati mladić mislio da su beskućnici lijeni, pa proveo tri noći na ulici: Nije dobro završilo

Težak život u jednom od najvećih gradova svijeta

Bogati mladić mislio da su beskućnici lijeni, pa proveo tri noći na ulici: Nije dobro završilo

Objavljeno na dan 22.04.2019 - 05:44 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Keiren je čovjek koji ima sve - posao, divnu djevojku, bebu i dom snova. Ovaj bogati biznismen koji vozi najbolje automobile, nosi skupu odjeću i satove, svega toga se odrekao na tri dana i otišao da živi na ulicama Londona da bi dokazao da svi na ulici mogu da se snađu da žive bolje. Njegova avantura nije se dobro završila.

Keiren zvijezda je serije "Bogati klinci odlaze u beskućnike" koje se emitira u Velikoj Britaniji. Kako je rekao u uvodu prve epizode serijala, beskućnici su "lijeni i slabi, a ne bi trebalo da budu", prenosi Blic.rs.

- Mislim da beskućnici mogu mnogo više da urade za sebe. Oni su slabi i lijeni, a ne bi trebalo da budu. Oni su već na dnu i moraju da nastave da pokušavaju - rekao je Keiren prije nego što je izašao na ulicu.

Ulica u centralnom Londonu u kojoj će provesti tri dana važi za surovo mjesto, gdje su samoubistvo, droga i alkohol uzrok smrti u 50 posto smrtnih slučajeva. Keiren je dobio samo vreću za spavanje, staru odjeću i par čarapa. Kod kuće su ostali i telefon i kartice i lična karta i skupa odjeća. Ipak, on se nije uplašio, čak smislio je plan i bio ubijeđen da će sve proći lako.

- Mislim da će biti veoma lako. Ako uspijem da se sklonim sa ulice u hotel, to je dokaz da beskućnici mogu da urade isto to - rekao je uoči izlaska na ulicu.

Njegov plan je sljedeći: prosit će dok ne skupi novac da kupi kišobrane koje će moći da preprodaje turistima.

Prvog dana pronašao je prometno mjesto i sjeo da prosi. Ali nakon sat vremena, zaradio je tek pet funti, ni približno dovoljno novca da kupi kišobrane. Tada je priznao da se osjeća “kao da prodaje svoje tijelo” i da je morao da proguta ponos.

Kako nije uspio da skupi novac za hotel, Kieren je morao prvu noć da provede na hladnim ulicama. Sljedećeg jutra nastavlja sa svojim planom da prosjačenjem skupi dovoljno novca da kupi kišobrane. Zaradio je malo u kešu, ali je dobio nešto hrane. Shvativši da je tog dana zaradio samo sedam funti, odlučio je da napusti plan o kišobranima i smisli novi.

Taj plan bio je isprositi dovoljno novca za prenoćište u hotelu. Za šest sati, prikupio je tek 33 funte, što nije ni izbliza dovoljno za hotelsku sobu u Londonu. Očajnički je pokušao da nađe hostel, ali svuda su mu rekli da nema soba.

Keiren se vratio na mjesto gdje je proveo prvu noć. Upoznaje 32-godišnjeg Tomija koji je završio na ulici nakon raskida sa djevojkom.

- Gledao sam kako je izbodeno četvoro ljudi tokom godinu dana – rekao mu je Tomi, jedan od mnogih beskućnika koji puše mambu ili spajs, drogu koja stvara zavisnost brže od heroina.

Ipak, te noći Kieren prvi put ima osjećaj zajedništva sa onima koji su prisiljeni da žive na ulicama. Smislio je plan da prosi zajedno sa Tomijem i da zarade dovoljno novca da plate sobu za njih dvojicu. Međutim, prva Tomijeva misao ujutru bila je kako da se dokopa još "spajsa". Odlučio je da nastavi dalje sam i pronašao je hotel u kojem je dvokrevetna soba 25 funti, a jednokrevetna 60 funti.

Pokušao je da se prijavi u hotel, ali tada je naišao na novi problem. Hotelsku sobu mogu da dobiju samo osobe sa ličnom kartom. Očajan, potražio je novo mjesto za spavanje, ali tada su se stvari dodatno pogoršale po njega.

Jedan od komšija beskućnika kojeg je upoznao dan ranije bio je sumnjičav prema njemu, zbog čega on spava na ulici, pa mu je prišao sa optužbom da je prikriveni policajac. Drugi je Keirenu zaprijetio da će ga izbosti nožem i ozbiljno povrijediti.

Ekipa emisije bila je prinuđena da pritrči, objasni situaciju i skloni Keirena.

- Ulice su nemilosrdne, ne postoje riječi koliko su opasne. Vidio sam nož. Ne osjećam se sigurno na ulici, radije bih bio u zatvoru - rekao je.

Kako navodi "Miror", samo tokom 2017. godine protiv beskućnika u Londonu počinjeno je više do 3.000 zločina.

Keiren je tražio da se čuje sa svojom djevojkom.

- Nedostaje mi sve od kuće. Hrana, smijeh, maženje, kompjuter, plejstejšn....- rekao je on.

Posljednju noć proveo je pored crkve. Kad je došlo vrijeme da se vrati kući, sve što je zaradio prošenjem poklonio je drugim beskućnicima. Takođe, naučio je važnu lekciju. Sada je on taj koji moli sve koji mogu da pomognu beskućnicima da to i učine.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!