Bosanac Hamdija J. u Njemačkoj osuđen zbog poziva muslimanima da se priključe IDIL-u

1,8 GODINA ZATVORA

Bosanac Hamdija J. u Njemačkoj osuđen zbog poziva muslimanima da se priključe IDIL-u

Objavljeno na dan 27.02.2019 - 11:30 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Viši sud u Berlinu osudio je 41-godišnjeg Hamdiju J. iz BiH na godinu i osam mjeseci zatvora zbog podrške terorističkoj organizaciji IDIL u inozemstvu.

Kako piše Der Tagesspiegel, Bosanac je širio propagandu terorističke organizacije "Islamska država" objavljujući snimke u kojima je slavio njihove "pobjede", kritikovao muslimansku zajednicu što ih ne podržava i pozivao muslimane da se pridruže IDIL-u. Također, u svojim videima ponižavao je Jevreje i Kurde.

U presudi se navodi 12 krivičnih djela koja je počinio u 2017. i 2018. godini. 

Hamdija J. je došao u Njemačku 1992. godine. Nakon što mu je zahtjev za azil odbijen vratio se u BiH, ali je opet došao u Njemačku 2002. godine i dozvoljen mu je ostanak jer ima dijete s državljankom Njemačke. Živi sa svojim roditeljima u Licherfeldeu od socijalne pomoći.

Sigurnosne agencije su 2016. godine obavijestile nadležne da je planirao napad te da je bio u IDIL-u u Siriji, ali nisu uspjeli dokazati. Naveli su i to da je bio član chat grupe u koju je bio uključen i najmlađi član IDIL-a u Njemačkoj. Riječ je o 12-godišnjem dječaku kod kojeg je policija pronašla materijal za izradu bombe koju je planirao aktivirati na Božićnom trgu 2016. godine. Utvrđeno je da je dječaka na ovo poticao IDIL putem interneta.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!