Bosanska Krupa: Obuka 80 nezaposlenih za varioce

USK

Bosanska Krupa: Obuka 80 nezaposlenih za varioce

Objavljeno na dan 12.01.2018 - 09:08 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


 Lokalne vlasti u Bosanskoj Krupi započele su realizaciju projekta koji ima za cilj obuku 80 osoba za zanimanje varioca, koje je danas veoma traženo na domaćem i inostranom tržištu.

Partner općinskim vlastima u ovom projektu su Služba za zapošljavanje USK i pet preduzeća iz oblasti metaloprerađivačke industrije koja egzistiraju u Bosanskoj Krupi. Inače, projekat se realizuje u okviru državnog programa pod nazivom "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", koji se finansira sredstvima Evropske unije.

Prema riječima Armina Halitovića, načelnika općine Bosanska Krupa, izvršena je nabavka neophodne opreme za edukaciju, koja će biti instalirana u prostorijama Mješovite srednje škole "Safet Krupić" u tom gradu, a njena ukupna vrijednost iznosi oko 90.000 maraka.

"Ovih dana završava se javni poziv za prijavu kandidata. Radi se o nezaposlenim osobama koje će se u narednih šest mjeseci obučavati za zanimanje varioca, a obuku će provoditi osoblje ove stručne škole", istakao je Halitović.

Nakon sticanja potrebne kvalifikacije, ova lica će dobiti priliku da se zaposle u nekoj od ovdašnjih firmi.

Radi se o veoma važnom projektu za ovu lokalnu zajednicu, jer se u proteklih nekoliko godina pojavio problem nedostatka stručne radne snage u ovdašnjoj metaloprerađivačkoj industriji s obzirom na to  da je veliki broj radnika napustio ovdašnja preduzeća i otišao raditi u inostranstvo. Inače, općina Bosanska Krupa je lider u oblasti metaloprerađivačke industrije na području USK.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!