Bosanska Krupa: Tim-Med se sprema za proizvodnju ulja od šipka

USK

Bosanska Krupa: Tim-Med se sprema za proizvodnju ulja od šipka

Objavljeno na dan 02.08.2019 - 11:52 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Kada smo Fatimu Gerzić iz Bosanske Krupe upitali ko su ljudi koji se bave organskom proizvodnjom u BiH i kakva je budućnost ovakve proizvodnje u našoj zemlji, odgovorila nam je da se oni koji se odluče za ovakav vid proizvodnje mogu nazvati jednom riječju - entuzijasti.

Tržište

- Ja sam 2006. napustila stabilan posao i krenula u poljoprivredu samo iz razloga što spadam u ovu grupu entuzijasta, jer sam vjerovala da se od ovoga može napraviti dobar posao, da se može normalno živjeti ako predano radiš i danas 13 godina kasnije vidim da nisam pogriješila, istakla je Gerzić, vlasnica proizvodnje Tim-Med.

Kako je kazala, u posao je krenula sa proizvodnjom meda, a kako je po struci farmaceutski tehničar, na osnovu onoga što je znala i intuicije posao je širila i shvatila da je budućnost u organskoj proizvodnji.

- Tada je organska proizvodnja u BiH još bila u povojima, ali smo proizvodnju nadograđivali iz godine u godinu. Počeli smo sa medom, danas imamo cijelu biljnu apoteku sa brojnim proizvodima na raspolaganju našim građanima. Pomno pratimo svjetska zbivanja, šta se radi na tom polju, te smo uz organsku proizvodnju od prošle godine krenuli i u halal-proizvodnju. Jednostavno morate pratiti situaciju na tržištu i tome prilagođavati svoje poslovanje, kazala je Gerzić.
Njihov rad prepoznat je i kroz Challenge to Change projekt, koji je pokrenut zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju - Sida, a koji za cilj ima podršku inovacijama i razvoju biznisa u BiH.

- Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili kroz ovaj projekt, kupili smo presu za hladno prešanje plodova šipka. Naime, šipak je izuzetno moćna biljka, dobra za zdravlje, moćan u njezi kože, a većina ga ostane neiskorištena. Malo se napravi džema, pekmeza, a mi smo odlučili da pravimo ulje od šipka. Kupljenom presom ćemo poboljšati kvalitet proizvoda, te ćemo uštedjeti vrijeme potrebno za proizvodnju, istakla je Gerzić, koja uz svoj prodajni prostor proizvode uglavnom plasira na sajmovima širom BiH.

Budućnost

Na pitanje kakva je budućnost ovakve vrste proizvodnje, Gerzić nam je odgovorila:

- Ne bih napustila siguran posao da nisam vjerovala da organska proizvodnja ima budućnost. Za svaki posao, pa i ovaj, morate imati puno ljubavi, strpljenja, uložiti mnogo truda i rada, pa ni uspjeh neće izostati, odnosno osigurat ćete sebi dovoljno novca da normalno egzistirate.

ALEMA PENDEK
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!