Bosanska Krupa: Žene iz ''Vakta'' ne daju da tradicija padne u zaborav

Udruženje iz Jezerskog kod Bosanske Krupe

Bosanska Krupa: Žene iz ''Vakta'' ne daju da tradicija padne u zaborav

Objavljeno na dan 08.06.2019 - 12:06 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Folklorna sekcija Udruženja žena za održivi razvoj „Vakat“ u Jezerskom kod Bosanske Krupe nedavno je pokrenula radionicu za izradu narodnih nošnji. Prvo su šili za odrasle, a u posljednje vrijeme i za mališane. Osim za vlastite potrebe, nešto od radova su poklonili, a nešto i prodali. Udruženje djeluje četiri godine i okuplja više od stotinu članica.

- Kroz jedan projekt kupili smo mašine i tako se rodila ideja da pokušamo sašiti jedan broj malih, dječjih muslimanskih narodnih nošnji, jednostavno radi očuvanja tradicije i naših običaja - kaže Suada Harčević, predsjednica Udruženja.

Ona poziva žene da im se pridruže u njihovim aktivnostima. Posebno su bile aktivne tokom ramazana, tokom kojeg su upriličile iftar kojem se odazvalo osam udruženja žena iz cijelog Unsko-sanskog kantona. Za 3. avgust planiraju organizirati Drugi sajam domaćih organskih proizvoda. Na prošlogodišnjem su se posjetiocima predstavila dvadeset tri izlagača, što potvrđuje veliko interesiranje za ovu manifestaciju.

 

Nošnje koje izrađuju članice Udruženja

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!