Bosanski lonac: Danas je pravo vrijeme za ''njegovo veličanstvo''

Ideja za ručak

Bosanski lonac: Danas je pravo vrijeme za ''njegovo veličanstvo''

Objavljeno na dan 14.03.2020 - 11:15 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Njegovo veličanstvo - nerijetko se dodaje uz Bosanski lonac, reprezentativno jelo bosanske kuhinje koje se, prema predanjima, pravi već stoljećima.

Dugo vrijeme pripreme, glavno je opravdanje što se u današnje užurbano vrijeme "ručaka za 15 minuta" na stolovima ne nalazi češće.

Međutim, možda je baš ova subota,u kojoj je većina stanovništva zbog epidemiološke situacije uglavnom u kućama, idealno vrijeme za "zasukati rukave" i pripremiti sebi "kraljevski ručak". 

Sastojci:

800 gr. kvalitetne govedine ili deblje junetine
600 gr krompira
100 gr mrkve
150 gr crvenog luka
8 česni bijelog luka  
Paradajz svježi ili ukuhani

Peršunov list
Celer
Sol
16 zrna bibera
12 klinčića
1 dcl. bijelog vina i 1 dcl vode (ili rastvor sirćeta i vode) 
Pergament papir, konopac i eventualno komad gaze

Priprema: 

Povrće se očisti i izreže, osim bijelog luka koji ostaje u cijelim česnima. U lonac se slaže red povrća i začina, red mesa, pa tako redom dok se svi sastojci ne poslažu. Ukoliko želimo prije serviranja izbaciti bijeli luk, zrna bibera i klinčiće, povezat ćemo ih u gazu i tako kuhati, a nakon kuhanja jednostavno odstraniti iz jela.

Složen lonac se zalije bijelim vinom i vodom, te poveže pergamentom. U početku se peče na jačoj vatri, a zatim prebaci na laganu vatru. Ne smije vriti, već samo krčkati. Što duže lonac krčka, to će biti bolji i ukusniji. 




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!