Bosanski Petrovac: RAK dao dozvolu za radio, ali ne da politika

Općinski vijećnici nisu dali glas za projekt

Bosanski Petrovac: RAK dao dozvolu za radio, ali ne da politika

Objavljeno na dan 19.02.2019 - 08:48 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Zahvaljujući općinskim vijećnicima Bosanskog Petrovca, propala je mogućnost da ova općina dobije vlastitu frekvenciju za radio od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH. U opoziciji smatraju da se ovim Bosanski Petrovac vraća u srednji vijek. 

 Tehnički uvjeti

Prije tri godine pokrenuta je procedura dobivanja frekvencije od RAK-a, a Agencija je izdala rješenje krajem avgusta prošle godine. Rok za aktiviranje ove dozvole nakon provjere ispunjenih uvjeta je početak marta ove godine.

- Prvog marta, kad RAK bude testirao signal, mi nećemo imati taj signal i rješenje o dodjeli frekvencije se stavlja van snage i morat ćemo čekati idućih deset godina za frekvenciju - kaže Esmir Brković, v. d. načelnika općine Bosanski Petrovac.

Odluka koja je podijelila općinske vijećnike zapečatila je dobivanje frekvencije ovog lokalnog medija za sljedećih 10 godina.

U Klubu SDA navode da je potrebno ispuniti određene tehničke uvjete, od nabave opreme vrijednosti 50.000 maraka do zapošljavanja kvalificiranog kadra, što je i bio razlog da glasaju protiv.

- Neki su bili za to da se treba iću u tu proceduru, ali dolazimo do zida i pitanja šta dalje, gdje su nam ljudski kadrovi, materijalna sredstva i sve ostalo – navodi Jasmin Hamzić iz Kluba SDA u OV Bosanski Petrovac.

Njegovo mišljenje ne dijeli Dejan Prošić, vijećnik SNS-a u OV Bosanski Petrovac.

- Poštujem odluku većine, ali je glupo po završetku postupiti ovako. Trebalo je onda na početku reći da se ne ide u taj proces. Sada, kada je 90 posto posla okončano i kada postoje modaliteti da se to riješi kroz iznajmljivanje ili neki drugi vid javno privatnog partnerstva, mislim da je trebalo završiti posao do kraja - smatra Prošić.

 Prosperitet općine

Bivši općinski načelnik Zlatko Hujić ogorčen je ovom odlukom. Kaže da Općinsko Vijeće direktno radi protiv prosperiteta ove općine.

 - Pokazalo se da svi oni ne žele da se čuje šta se ovdje dešava - kaže Hujić.

Dva sata dnevno   

Signal Radija Bosanski Petrovac emitira se dva sata dnevno i to putem interneta te na iznajmljenoj frekvenciji RTV USK. Građani ipak neće ostati uskraćeni za informacije iz Bosanskog Petrovca, tvrdi v. d. direktorica Centra za kulturu i obrazovanje pri kojem djeluje i radio.

- Ne mogu da komentiram odluke osnivača odnosno Općinskog vijeća. Trudit ćemo se i dalje da plasiramo sve informacije iz lokalne zajednice i šire - kaže Ansela Husetić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!