Bosna i Hercegovina država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Evropi

BiH

Bosna i Hercegovina država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Evropi

Objavljeno na dan 22.04.2021 - 08:49 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


Sa samo četiri posto zaštićenog kopnenog područja, Bosna i Hercegovina je država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Evropi.

U povodu Dana planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja svijeta, organizacija SaveOnEnergy  analizirala je skoro 80.000 zaštićenih kopnenih područja u Evropi, izračunavajući postotak zaštićenog prostora po zemlji, kako bi otkrili koja država ulaže najveće napore u očuvanju svog prirodnog terena.

U analizi koju je provela ova web stranica otkriveno je da sa samo četiri posto Bosna i Hercegovina država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Evropi. Iako postoji 40 takvih mjesta, oni pokrivaju samo 1.922 km2 od 192.232 km2 kopna zemlje.

Luksemburg je evropska zemlja s najvećim postotkom zaštićenog zemljišta (76 posto) zahvaljujući zaštićenim mjestima kao što su Geopark Mëllerdall i Naturpark Our. Ali Luksemburg je i jedna od najmanjih zemalja u Evropi (2.586 km2) i ima samo 134 takva područja, ali s tim površinama koje pokrivaju 1.963 km2 zauzima prvo mjesto.

Na drugom mjestu je Slovenija, sa 72% zemlje koja je zaštićena, a država ima 1.891 zaštićenih područja.

Štiteći samo šest posto svoje kopnene zemlje, Rumunija se nalazi na posljednjem mjestu. Iako imaju mnoga zaštićena područja, poput Dealul Zackel i Cindrel, ona nisu široko rasprostranjena po cijeloj zemlji.

Posljednjih pet mjesta na mapi sa najvećim postotkom zaštićene prirode popunjavaju Srbija, Belgija i Portugal, sa samo sedam, osam i devet posto zaštićenog zemljišta, saopćio je SaveOnEnergy.

 Foto: JP Nacionalni park "Una"

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!