BOSNA I HERCEGOVINA - Vodostaji rijeka u porastu, prijete nova klizišta

Uslijed obilnih padavina proteklih dana

BOSNA I HERCEGOVINA - Vodostaji rijeka u porastu, prijete nova klizišta

Objavljeno na dan 05.03.2015 - 12:46 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / Fokus.ba


Vodostaj rijeke Save i jutros je u laganom porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, osim na području Šamca gdje je u laganom padu – navedeno je u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 8 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 645 cm (pripremno stanje), juče 643 cm, Bosanskom Šamcu 501 cm (pripremno stanje), juče 502 cm te Orašju 740 cm (pripremno stanje), juče 734 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,79 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je niži za jedan cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 57,9 m3/s.

Uslijed obilnih padavina proteklih dana, na području općine Gračanica došlo je do izlijevanja rijeke Spreče i plavljenja oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta, u priobalnom dijelu. Za sada nema ugroženih objekata.

Vodostaj rijeke Spreče jutros u 9 sati, na mjernom mjestu HS Karanovac, iznosio je 315 cm, a početak obavještavanja je na 300 cm. Vodostaj i dalje ima trend rasta.

U općini Bihać vodostaj Une iznosi 66 cm (kritična tačka je 100 cm), a u Sanskom Mostu vodostaj rijeke Sane iznosi 238 cm (kritična tačka je 380 cm).

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan, kao i vodostaj rijeka u Srednjobosanskom kantonu.

Usljed kiše koja pada već dva dana, vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u blagom porastu.

Po podacima Hidrometeorološkog zavoda, jutros u 8.00 sati vodostaj Vrbasa u Delibašinom Selu kod Banje Luke iznosio je 276 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava, a Vrbanje – 132 centimetra.

U višim predjelima banjalučkih seoskih mjesnih zajednica zabilježen je snježni pokrivač, koji je, prema jutrošnjim podacima s terena, najviši u Stričićima – od 10 do 15 te od pet do deset centimetara u Aginom Selu, Rekavicama, Kolima, Bronaznom Majdanu i Stratinskoj.

Nadležne gradske službe su na terenu, prate stanje i, kako navode iz gradske uprave, po potrebi intervenišu tamo gdje je neophodno.

Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS-a, vrijeme u Banjoj Luci danas će biti oblačno s obilnom kišom.

Tokom dana bit će i snijega u brdovitim predjelima šire regije te se očekuje formiranje snježnog pokrivača, a u nižim predjelima popodne i uvečer.

Ukupna količina padavina bit će od 40 do 70 litara po kvadratnom metru.

Iz Odsjeka za civilnu zaštitu Gradske uprave Grada Banja Luka, zbog najavljenih obilnijih padavina, pozvali su stanovništvo na području Banje Luke na oprez i preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spasavanja od kiše, posebno u naseljima uz riječne i bujične vodotokove

Također, svim nadležnim gradskim službama naložena je maksimalna pripravnost za djelovanje u slučaju potrebe i eventualnog izlijevanja bujičnih potoka i većih snježnih padavina.

Kada je riječ o klizištima, u općini Gračanica je u protekla 24 sata prijavljeno aktiviranje dva klizišta. U naselju Vuklić je ugrožen jedan stambeni objekt, a u naselju Džakule površina klizišta je oko 12 duluma voćnjaka, ugrožena su i dva bazena za vodu.

U općini Gradačac, u protekla 24 sata, prijavljeno je aktiviranje sedam klizišta i to u naseljima Mionica centar, Krčevina, Lukavac Gornji, Škorići i Zelinja Srednja. Tri klizišta ugrožavaju stambene objekte, a četiri su na poljoprivrednom zemljištu.

U općini Srebrenik došlo je do aktiviranja tri nova klizišta i to u naseljima Donja Potpeć (Cvjetkovići), gdje su ugrožena dva stambena objekta i trafo stanica te lokalna putna komunikacija, zatim u naselju Babunovići, gdje je ugroženo gradsko mezarje, te u naselju Ježinac, gdje je ugrožen jedan stambeni objekt.

Stanje na prostoru općine Čelić u posljednjih 24 sata, izazvano kišnim padavina, karakteriše pojava klizišta u nekoliko naselja. Prema informacijama s terena, prijavljena su dva nova klizišta i aktivirano 11 starih klizišta, što ukupno za posljednjih mjesec dana iznosi osam novih klizišta i 33 stara klizišta.

Građani čiji su stambeni objekti u neposrednoj blizini aktiviranih klizišta i erozivnih riječnih korita su u strahu. Najteža situacija je u naseljima Drijenča, Donji Humci, Nahvioci, Sitari, Vražići, Brnjik i Čelić.

Lokalni put za naselje Perivoj u MZ Drijenča, u potpunosti je u prekidu iz razloga aktiviranja starog klizišta i uništavanja saniranog lokalnog puta.

Lokalni putevi za naselja Sitari, Nahvioci i Mahale u Čeliću otežano se odvija uz visok oprez učesnika u saobraćaju. U naselju Driječa lokalni put Šibošnica-Drijenča-Obodnica-Tuzla, na nekoliko dionica je oštećen, te uz velike napore službe za održavanje puteva se pokušava održati prohodnim.

Prema informacijama pripadnika civilne zaštite s terena, kritična situacija je i dalje u naselju Drijenča u kojem je klizište ugrozilo odvijanje saobraćaja na Regionalnom putu Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla, na kojem je klizište u potpunosti uništilo dio puta.

Saobraćaj se usmjerava alternativnim neuslovnim prolazom, a centar kantona je sve dalje općini Čelić, iz razloga korištenja zaobilaznih putnih pravaca preko Brčkog i Srebrenika, te Lopara i Priboja.

Vodostaji rijeke Šibošnice i Gnjice su u porastu, jer kiša koja je padala tokom noći i koja se očekuje tokom dana, dovesti će do podizanja nivoa nevedenih riječnih tokova. Najveće probleme lokalnom stanovništvu zadaju bujični potoci koji nakon padanja malih količina kiše, dovode do plavljenja i uništavanja lokalnih puteva i velikih površina poljoprivrednog zemljišta.

Teška situacija je u naseljima: Drijenča, Brnjik, Sitari, Nahvioci, Šibošnica, Ratkovići i Čelić. Jedinice civilne zaštite su na terenu i prate situaciju s ciljem preduzimanja mjera zaštite i spašavanja stanovništava i njihove imovine.

Prema izvještaju iz općinske službe Maglaj, jučer su uposlenici CZ-e izlazili na teren i izvršili snimanje oštećenja, na putu prema G. Ulišnjaku, kao i snimanje oštećenja na stambenim objektima, po zahtjevu stranaka u D. Ulišnjaku.

Također, u poslijepodnevnim satima došlo je do ponovnog aktiviranja klizišta na putu Fojnica-Donji Bradići.

U Kantonu Sarajevo, općinske službe civilne zaštite kontinuirano vrše monitoring na aktuelnim klizištima, na području Kantona.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!