Božo Petrov podnio krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića

Lažiranje izvještaja

Božo Petrov podnio krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića

Objavljeno na dan 31.03.2017 - 10:41 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik hrvatskog Sabora Božo Petrov podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića i uprave zbog "lažiranja finansijskih izvještaja o poslovanju tog koncerna".

"Ono što je već objavljeno u medijima izaziva sumnju, pa ukoliko je Todorić čist, neka institucije obave svoj posao. Ukoliko nije, onda će se institucije njim baviti", poručio je Petrov i dodao da je prijavu podnio kao fizičko lice, a ne kao predsjednik Sabora.

On je naveo da je o prijavi protiv Todorića obavijestio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, prenose hrvatski mediji.

Prvi potpredsjednik VTB banke Jurij Solovjev izjavio je da su vlasnik Ivica Todorić i menadžment "Agrokora" godinama lažirali finansijske izvještaje ovog koncerna, što je i dovelo do trenutne krize.

Međutim, predstavnici te banke demantovali su njegove tvrdnje i naveli da "Agrokorovi" izvještaji nisu lažirani već da je u njima "samo bilo nepravilnosti".

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca ovoga hrvatskog koncerna.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!