Bravo Meli - Novinarka RTV USK dobila UNICEF-ovu nagradu za medijski doprinos u promociji prava i zaštite djeteta

Melita Mujadžić

Bravo Meli - Novinarka RTV USK dobila UNICEF-ovu nagradu za medijski doprinos u promociji prava i zaštite djeteta

Objavljeno na dan 20.12.2018 - 08:04 | Izvor: USKinfo.ba | UNICEF


Priznanje za medijski doprinos za zaštitu i promociju prava djeteta dodijeljena su: Meliti Mujadžić, novinarki RTV USK za televizijski prilog ”Prijatelji ne broje hromosome”, blogerki Al Jazeera Balkans portala Aidi Hrnjić za tekst ”Učimo od djece”, dok su za tekst na internet portalu dodjeljene dvije ravnopravne nagrade Vanji Stokić sa portala e-trafika za tekst ”Ažurirajmo nastavu: Školski programi ne prepoznaju problem online nasilja” i Osmanu Zukiću za tekst objavljen na Školegijum portalu ”Dječak ispod zvijezde”.

”Uloga medija i novinara je da informišu ali i da otvaranju pitanja od interesa za društvo u cjelini. Mediji su, u velikoj mjeri, odraz društva u cjelini a činjenica da su teme poput ovih - teme kojima je dijete u fokusu,  manje zastupljene, već pokazuju koliko je teško novinarima da se izbore za mjesto u mediju ovakvim pričama. Upravo zbog toga je još i veći značaj i uticaj radova koje smo imali priliku da čitamo i gledamo”, poruka je stručnog žirija.  

Članovi akademske zajednice i predstavnici/ce novinarske profesije u Bosni i Hercegovini činili su žiri u sastavu: prof. Dr Tatjana Duronjić, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u  Banjaluci, Milkica Milojević novinarka EuroBlica i aktivistica, Zoran Ćatić urednik eFM portala, kreativac i aktivista, Mersiha Drinjaković, urednica i novinarka magazina Gracija, Snježana Galić, urednica dječjeg programa BH radija i dobitnica UNICEF-ovog priznanja za poseban doprinos zaštiti i promociji prava djeteta i dr. Nela Kačmarčik Maduna, voditeljica komunikacija UNICEF-a BiH među ključnim kriterijumumima su da su tekstovi i prilozi u skladu sa UNICEF-ovim principima etičkog izvještavanja o djeci i da poštivaju principe Zajedničke izjave novinara u BiH.

”Ulogu medija prepoznajemo kao značajnu, računamo na njihovu podršku i preispitivanje naših aktivnosti i napora za ostvarenja svih prava, za svako dijete. Vjerujemo da promocijom i prepoznavanjem najboljih primjera doprinosimo jačanju medijske etike i svjesnosti o najboljem interesu djeteta”, rekla je tokom uručivanja priznanja Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Geeta Narayan.

Konkurs je objavljen 1.10. i trajao je do 15.11.2018. godine, i važio je sve novinare i medije koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u medijima u Bosni i Hercegovini. Prijavljen je 31 rad 20 autora, objavljenih na televiziji, u štampi, na internetu i blogovima.

Zahvalnice za televizijske priloge dodijeljene su Ivanu Kataviću za prilog ”Kanister kao školsku pribor”, za Liberty TV i Nataliji Todorović, Elta TV, za prilog ”Asistent u nastavi”. Za tekst u štampi, zahvalnica je uručena Goranu Lajiću iz Nezavisnih novina, za tekst "Nezavisne" u posjeti područnoj školi u Rekavicama: Ove godine samo jedan prvačić”; za blog Hani Kazazovic za tekst ”Ako se imalo izdvajaš iz mase i razlikuješ od drugih, meta si”; a za internet portale zahvalnice su dodijeljene portalu Mondo BiH za ukupni doprinos za bavljenje pravima djeteta te Anamariji Jelonjić Zadro, novinarki portala bljesak.info, za tekst ”Međuvršnjačko online nasilje”.

Obrazovanje, zdravstvo, socijalna i dječije zaštita, pravosuđa za djecu, kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti samo su neke od tema kojima su se bavili radovi. Veliki broj pristiglih radova imao je fokus na sigurno okruženje za učenje i zaustavljanje vršnjačkog nasilja što su teme u fokusus većine ovogodišnjih UNICEF-ovih aktivnosti.

Nagrađeni prilog Melite Mujadžić možete pogledati OVDJE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!