Britanci čak devet dana prije katastrofalnih poplava upozorili Nijemce

Je li sistem zakazao?

Britanci čak devet dana prije katastrofalnih poplava upozorili Nijemce

Objavljeno na dan 19.07.2021 - 16:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Britanska hidrologinja Hannah Clocke tvrdi da je Njemačka devet dana prije razornih poplava upozorena na ovu elementarnu nepogodu.

To je izjavila za list Sunday Times.

"Njemačka je devet dana uoči izlijevanja rijeka obaviještena o prvim naznakama moguće katastrofe, a 24 sata prije je dobila podatke gdje će se desiti poplave", kazala je Clocke, koja je i među autorima Evropskog sistema za upozorenje od poplava (EFAS).

Naglasila je da joj je ukazano i na mogućnost izlijevanja rijeke Ahr i to 24 sata prije poplava. Na području koje je poplavila ova rijeka poginulo je više od 100 osoba.

Političari i ostali građani su kritikovali sistem uzbune smatrajući da je on zakazao. Kritike je uputio i glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) Karl Lauterbach u razgovoru za list Rheinische Post. Prema njegovim riječima, Njemačka je bila loše pripremljena za poplave, baš kao što je bila loše pripremljena za pandemiju koronavirusa. Poručio je da se to mora promijeniti jer će se dešavati više katastrofa.

Nadležni se pravdaju uvjeravajući da su na vrijeme obavijestili stanovništvo. Čelnik Saveznog ureda za zaštitu i pomoć Armin Schuster tvrdi da nije moguće precizno utvrditi na kojim mjestima će rijeke poplaviti.

U poplavama koje su pogodile zapad Njemačke poginulo je najmanje 189 osoba, a više od hiljadu ljudi se vodi kao nestalo. Pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Foto: EPA-EFE

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!