Brojna bihaćka naselja ugrožena poplavama: Više od 50 kuća odsječeno zbog poplava!

POPLAVE

Brojna bihaćka naselja ugrožena poplavama: Više od 50 kuća odsječeno zbog poplava!

Objavljeno na dan 19.03.2018 - 13:59 | Izvor: USKinfo.ba | krajina.ba


Vodostaj rijeke Une u Bihaću raste iz sata u sat.  Prema podacima Kantonalne uprave Civilne zaštite zbog izlijevanja Une u prekidu su lokalni putevi Kulen Vakuf-Klisa i Pokoj-Zulići. Naša ekipa obišla je nekoliko naselja, koja su ugrožena poplavama i uvjerila se da je i dalje najteža situacija u naselju Zulići, u kojem je odsječeno 50-tak kuća.

Put prema naselju Zulići u Mjesnoj zajednici Pokoj u Bihaću i dalje je pod vodom. Prema riječima mještana situacija je nešto bolja nego prethodnih dana, ali ipak se cestom ne može proći bez gumenih čizama. Idući dalje kroz Zuliće dolazimo i do Velhova, gdje je putna komunikacija u prekidu, a kuće odsječene. Šezdesettrogodišnjeg Aliju Zulića zatekli smo ispred njegove kuće, kako zabrinuto posmatra vodu, koja se sve više približava. Kaže da im se to dešava svake godine, a pomoći niotkud.
Alija strahuje od najavljenih novih padavaina, a svake noći izlazi po nekoliko puta kako bi provjerio situaciju. Pored mogućih šteta u kući, brine se se i za stoku u štali, koju će ako zatreba morati evakuirati, a ne zna ni kako, niti gdje.

Uz put smo sreli i Mirsada Amidžića, koji je lađom krenuo prema svojoj kući, preko rijeke Une u naselje Amidžići. Kaže da djeca iz tog naselja već deset dana ne idu u školu i pita se da li će nadležni ikad imati sluha da se ovdje napravi most, koji bi olakšao život mještnaima, jer postojeći u Kostelima je udaljen oko 3 kilometra, pa se najčešće odlučuju za prijevoz lađom.
Pored Une, probleme stvaraju i manje rječice i potoci. Tako situacija nije sjajna ni u naselju Privilica, gdje je od istoimenog izvorišta ugroženo nekoliko kuća. U jednoj od njih je porodica Dizdarević, koja se svake godine suočava sa poplavom.

Iako su poduzeli određene zaštitne mjere, kako u samoj kući, tako i oko kuće, ipak svake godine trpe ogromne štete zbog poplava, za čiju sanaciju nikad nisu dobili neku pomoć. Mišljenja su, kao i naši prethodni sagovornici, da bi nadležni trebali poduzeti određene korake za odbranu od poplava, čime bi im život učinili lakšim.

Izvorište Klokot izlilo se djelimično iz korita, ali su poplavljene samo poljoprivredne površine. Iako je voda došla blizu kućama, još uvijek nije prodrla unutar objekata. U naselju Muslići jučer je bilo poplavljenih objekata, uslijed izlijevanja kanala za oborinske vode. Danas je situacija bolja, mada je vodostaj u kanalima, kako vidite na našim snimcima, još dosta visok.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!