Brže i jednostavnije: Značajan korak u unapređenju liječenja onkoloških pacijenata iz USK-a

Banjalučki liječnici dio onkoloških konzilijuma u Bihaću

Brže i jednostavnije: Značajan korak u unapređenju liječenja onkoloških pacijenata iz USK-a

Objavljeno na dan 09.11.2021 - 20:55 | Izvor: USKinfo.ba | Promo članak


U banjalučkom Centru za radioterapiju (Affidea/IMC) susreli su se liječnički timovi domaćina i liječnika specijalista iz Bihaća - radiologa, pulmologa, ginekologa, hirurga i onkologa, a bihaćki liječnički tim predvodio je direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” dr. Hajrudin Havić.

Povod i tema sastanka sa domaćinima, na čelu sa direktorom banjalučkog Centra Marijanom Bilićem i medicinskim direktorom prof. dr Goranom Maroševićem, koja je “izbila” u prvi plan jeste svakako mogućnost sagledavanja liječenja zračnom terapijom pacijenata iz Bihaća i ostalih dijelova Unsko - sanskog kantona u Banjaluci.

Također, sjajna novost kao direktan rezultat susreta je činjenica da je dogovoren početak rada zajedničkih multidisciplinarnih onkoloških konzilijuma u bolnici u Bihaću.

Ovaj susret pojačava nadu da će problem otežanog liječenja onkoloških pacijenata iz Unsko - sanskog kantona, što je prije moguće postati stvar prošlosti. I pacijenti i liječnici dobro znaju šta znači blagovremeno i adekvatno liječenje, posebno u onkologiji.

Onkološki pacijenti sa područja USK-a, koji broji oko 280.000 stanovnika, prinuđeni su da se liječe u udaljenim medicinskim ustanovama, od kojih je najbliže Sarajevo, kojem Bihać ne gravitira i do kojeg se putuje gotovo šest sati. Svima je jasno šta toliki put znači ovako teškim pacijentima. Još je napornije i komplikovanije, kada se teži slučajevi upute put daljih destinacija poput Istanbula u Turskoj.

Najsavremenija oprema u Banjaluci

Centar za radioterapiju Banja Luka

Najsavremenija oprema i usavršeni medicinski kadrovi “nadohvat su ruke” pacijentima Unsko - sanskog kantona već u obližnjoj Banja Luci.

Na sastanku održanom u Banja Luci je jedan od ciljeva bilo i sagledavanje mogućnosti za liječenje onkoloških pacijenata u Banja Luci, ali i planiranje buduće investicije u Centar za radioterapiju u Bihaću na osnovu Odluke Vlade Unsko - sanskog kantona i međunarodnog tendera koji je u pripremi.

POVEZANA VIJEST

FOTO - SAMIR VELIĆ IZ VELIKE KLADUŠE: SVIMA ĆU PREPORUČITI DA SE LIJEČE U BANJOJ LUCI!

Ono što još stoji na putu ogromnom olakšanju pacijenata jesu proceduralne stvari, odnosno odluka da troškove liječenja u banjalučkom Centru za radioterapiju snose kantonalni, tj. Fond zdravstvenog osiguranja FBiH, kao što Fond Republike Srpske to čini već godinama za svoje osiguranike.

Liječeno više od 20.000 pacijenata

U banjalučkom Centru za radioterapiju do sada je liječeno više od 20.000 onkoloških pacijenata i nikada nije postojala lista čekanja.

Prije samo mjesec dana u rad je pušten i drugi, najnoviji linearni akcelerator “Truebeam”, poznate kompanije “Varian” iz SAD-a, kao najsavremeniji uređaj koji postoji u svijetu.Osnovna razlika između ovog uređaja i onih ranijih generacija koje su još uvijek zadržali mnogi centri ovog tipa je u tome što su uređaji koji se koriste u Banja Luci opremljeni svim mogućim modalitetima za visoko-preciznu radio-hirurgiju.

“Truebeam” je linearni akcelerator koji je kompletno kompjuterski kontrolisan, a tretman podrazumijeva minimalnu izloženost zdravog tkiva zračenju, jer su zraci sa visokom preciznošću usmjereni samo na tumor. Po prvi put u Banja Luci implementiran je i sistem za praćenje i podešavanje pomjeranja pacijenta tokom zračenja (Identify).

Liječnici usavršavani u Americi

Centar za radioterapiju Banja Luka

Vrijedno je zaista istaći i da su se ljekari ovog privatnog Centra iz Banja Luke usavršavali u Houstonu (SAD) u najpoznatijem regionalnom centru ovog dijela medicinske grane, pa se slobodno može reći da je Banja Luka u samom vrhu Evrope, kada je u pitanju ova grana medicine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!