Brzo provjerite da li je meso koje kupujete svježe

Korisno

Brzo provjerite da li je meso koje kupujete svježe

Objavljeno na dan 13.07.2019 - 20:58 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


 

Boja, količina vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama, te je li sigurno za pripremu. Izbjegnite neukusna jela ili ljetna trovanja hranom u samo nekoliko koraka.

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno ako je mljeveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvijek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do trgovine prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju valja paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne smije biti vode. Prije stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, a za to vam ne treba više od pet sekundi.

Boja

Idealna boja zavisi o tome o kojem se mesu radi. Teletina bi morala da bude svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke, esspreso.rs.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru toga je li pakovano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!