Bukvarević u posjeti USK: Zakonom urediti ko može nositi naziv boračka organizacija

Salko Bukvarević

Bukvarević u posjeti USK: Zakonom urediti ko može nositi naziv boračka organizacija

Objavljeno na dan 20.02.2016 - 09:55 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravio je juče u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, devetom po redu, u kojem su prezentirani planovi ministarstva za 2016. godinu. Tom prilikom Bukvarević se susreo sa čelnim ljudima USK.

Domaćini ministru Bukvareviću bili su premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević, predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, kao i ministar za pitanja boraca i RVI USK Abid Mulalić. Sastanku je prisustvovao i predsjednik koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković.

Bukvarević je svojim domaćinima saopćio planove Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za ovu godinu te im pojasnio intencije Zakona o pravima demobilisanih boraca i Zakona o boračkim organizacijama, koje narednih mjeseci ovo ministarstvo treba uputiti prema Vladi i Parlamentu Federacije BiH.

"Danas smo sve predstavnike s prostora USK informisali o zakonima koji su u proceduri prema Parlamentu Federacije BiH i inicijativama koje smo pokrenuli. Sa ova dva zakona želimo urediti ove oblasti. Primjerice, Zakonom o boračkim organizacijama želimo jasno utvrditi kriterije ko može biti boračka organizacija, ko može nositi naziv boračka organizacija i reprezentativno predstavljati boračke kategorije prema vlastima i drugim institucijama", istakao je Bukvarević.

On je napomenuo da je obaveza ministarstva da se brine o 92.000 korisnika invalidnina, od čega je 50.000 ratnih vojnih invalida i 42.000 članova porodica, kao i 5.000 dobitnika ratnih priznanja. Za to je, navodi ministar, potrebno izdvojiti 25 miliona KM mjesečno ili 320 miliona KM na godišnjem nivou.

Ministar za pitanja boraca i RVI USK Abid Mulalić istakao je da su danas imali veoma konstruktivan sastanak te da je sa Bukvarevićem razgovarano o svim aktivnostima koje su vođene na nivou kantonalnog ministarstva u protekloj 2015. godini te planovima za ovu godinu.

"Moram reći da smo dobili dosta kvalitetnih primjedbi i prijedloga koje ćemo proslijediti u daljnju proceduri", istakao je Mulalić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici kantonalnih boračkih udruženja i organizacija te predstavnici lokalnih zajednica iz osam općina USK.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!