Bužim: Posti i u devetoj deceniji, do džamije svakog dana pješači sat

Uprkos godinama, Šaha Melkić ispunjava vjerske dužnosti

Bužim: Posti i u devetoj deceniji, do džamije svakog dana pješači sat

Objavljeno na dan 31.05.2019 - 21:35 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Sa 83 godine, Šaha Melkić jedna je od najstarijih mještanki bužimskog džemata Varoška Rijeka, a godine, kako kaže, nisu joj smetnja da isposti i ovaj, 76. ramazan. Priča nam da posti od sedme godine i da nije propustila nijedan post ni namaz. Vitalna je i danas uspijeva obavljati sve vjerske dužnosti.

Najdraži mjesec

Ramazan joj je najdraži mjesec i s nestrpljenjem i posebnom radošću iščekuje ga svake godine. Dane provodi u postu i molitvi, većinu vremena u džamiji, gdje smo je i zatekli. Iako su godine ostavile traga, ona svakog dana odlazi na namaz u džamiju pješačeći sat vremena u samo jednom pravcu kako bi na vrijeme stigla obaviti svoju vjersku dužnost. I nikad joj nije teško.

Posti od sedme godine

- Svaki dan dođem pješice. Meni nije teško, ja polako, krenem ranije i stignem na vrijeme. U džamiji svaki dan budem i po nekoliko sati. 

Dok sam bila cura, voljela sam ići u džamiju, a onda i kad sam se udala i došla živjeti ovdje u Varošku Rijeku, ali onda sam mogla brže doći do džamije, trebalo mi je 15 minuta, a sad mi treba sat vremena – kaže starica.

Povijena kičma

Dodaje da od posta nije odustajala ni onda kada je bilo najteže.

- Ljudi su ljeti, za vrijeme vršidbe, u nesvijest znali padati, ali se nisu htjeli mrsiti. Radila sam i ja sve, ali sam postila i nikad nije bilo teško - kaže Šaha.

Vitalna je i danas uspijeva obavljati sve vjerske dužnosti

Osim ramazanskih, posti i druge dane u godini.

- Zdravija sam kad postim, mene ništa ne boli. Jedino sam kičmu povila, ali to je od tereta, jer sam puno radila cijeli život, ali mogu klanjati, hvala Bogu – objašnjava Melkić.

Nije se imalo mnogo, ali bilo je bolje

Iako vremešna, dobro se sjeća djetinjstva.

- U to vrijeme, ono što si imao, spremao si i jeo. Nije se tada imalo ništa. Kukuruza, pura – to je bilo sve, na tome smo postili, ali postilo se tada bolje i više nego sada. Svaku noć smo prvo klanjali, a onda se mrsili - prisjeća se Melkić.

Kukuruza, pura – to je bilo sve, na tome smo postili, kaže Šaha, sjećajući se djetinjstvaPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!