Bužimljani protjerani zbog veza s Bosnićem vratili se u BiH

Vozači

Bužimljani protjerani zbog veza s Bosnićem vratili se u BiH

Objavljeno na dan 24.03.2019 - 10:53 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39), svi s područja Bužima, kojima je Slovenija nedavno izdala rješenja o izgonu iz te zemlje, vratili su se dobrovoljno u BiH i nije bilo potrebe za njihovom prisilnom deportacijom, nezvanično saznaje „Avaz“ u policijskim agencijama u BiH.  

No, još se ne zna zbog čega su konkretno naši državljani protjerani iz Slovenije, gdje su, kako saznajemo, imali stalni boravak i bili zaposleni kao vozači.

Čekaju depešu

U ranijem saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije navedeno je da im je pravo boravka otkazano „zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda“. Na teret im je stavljeno da su bili u kontaktu s Huseinom Bilalom Bosnićem, u BiH osuđenim za vrbovanje boraca za rat u Siriji, te su navodno bili u kontaktu i s nekim od džihadista u Siriji.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH za „Avaz“ su kazali da još nisu obaviješteni o ovom slučaju.

- Sektor za međunarodnopravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH nije obaviješten o izgonu državljana Selvira Durakovića, Nelvira Durakovića i Selima Ljubijankića iz Republike Slovenije - naveli su iz MVP-a.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona upoznati su s informacijom da je Slovenija protjerala Durakoviće i Ljubijankića, potvrdio nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

No, Šiljdedić kaže da ni za jednu od te tri osobe u policijskim evidencijama nema podataka da su učinile neko krivično djelo ili prekršaj. S druge strane, Šiljdedić kaže da će to hoće li oni biti pod nekim posebnim nadzorom ovisiti o tome šta će pisati u depeši koju policija tek treba dobiti.

Nema osnova  

- Šta su radili u Sloveniji, ja ne znam. Naravno da ćemo mi, kada budemo obaviješteni o razlozima njihovog protjerivanja, ako budu interesantni za MUP USK po bilo kojem osnovu, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti u smislu i nadzora i praćenja, ukoliko za tim bude potrebe ili osnova. Sada nema takvog osnova - kaže Šiljdedić.

On dalje pojašnjava šta će se desiti ako se i u depeši koja bude dostavljena MUP-u USK potvrde informacije koje su do sada objavili mediji, a to je da su Durakovići i Ljubijankić kao pripadnici selefijskog pokreta ugrožavali nacionalnu sigurnost Slovenije.

Službe na državnom nivou  

- Ovo što im Slovenija stavlja na teret to je nešto drugo. Vidjet ćemo šta će biti obrazloženje njihovog rješenja. I ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja vezana uz selefijski pokret, onda oni mogu biti predmet interesiranja više službama na nivou država, kao što je Udarna grupa za borbu protiv terorizma, nego Kantonalnog MUP-a, ali naravno da ćemo i mi imati to u vidu – zaključuje Šiljdedić.  
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!