Bužimska SDA pozvala Šemsudina Dedića da napusti čelnu poziciju stranke u Krajini

"Saradnja s Abdićem"

Bužimska SDA pozvala Šemsudina Dedića da napusti čelnu poziciju stranke u Krajini

Objavljeno na dan 07.11.2017 - 10:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Članovi Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Bužim pozvali su danas Šemsudina Dedića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona da podnese neopozivu ostavku na mjesto prvog čovjeka krajiške SDA zbog, kako su naveli, uvođenja Povjereništva u ovoj lokalnoj organizaciji i saradnje SDA sa Laburističkom strankom Fikreta Abdića.

Iz Kluba vijećnika kazali su da je imenovanje Povjereništva za OO SDA Bužim "vanstatutarno i mimo duha načela SDA", kao i da je "ponižavajuće za preko 3.500 glasača SDA i odraz nedoraslog i naivnog vođenja politike KO SDA USK". Istakli su da takvo Povjereništvo za Klub vijećnika i članove Stranke ne predstavlja ni legalni ni legitiman organ i shodno tome odbijaju s njim bilo kakav vid saradnje.

"Sastav ovakvog ucijenjenog i iznuđenog Povjereništva nije u skladu sa Statutom i zaključcima Predsjedništva SDA BiH, jer, u isto su imenovani oni koji su javno radili protiv interesa SDA, stranačkih organa, bili su članovi i nosioci nezavisnih lista na proteklim lokalnim izborima, žive i rade na području drugih općina/gradova, nisu članovi Stranke i kao takvi ne mogu predstavljati legitimno i legalno izabrane vijećnike i članstvo SDA", kazali su u Klubu SDA.

Pored toga, napomenuli su da istinsko članstvo SDA ne prihvata saradnju KO SDA USK i Vlade USK sa osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem.

"Smatramo da budžet kantona ne treba plaćati zahtjeve osuđenog zločinca, dok u isto vrijeme boračke i socijalne kategorije čekaju na svoja primanja. Ne treba učestvovati u imenovanjima zajedno sa onima koji ne dozvoljavaju na području svoje općine postavljanje plakata povodom 25. godišnjice formiranja 5. korpusa Armije RBiH, takva koalicija nije prihvatljiva za Bužimljane koji su platili visoku cijenu borbe za državu u najtežim vremenima. Članstvo SDA Bužima poziva Šemsudina Dedića, predsjednika KO SDA USK i Amira Avdića, potpredsjednika KO, da podnesu neopozive ostavke na mjesto prvih ljudi krajiške SDA, dok nije kasno, jer isti nisu u mogućnosti provesti izbore u tri općinske organizacije, nisu u mogućnosti stabilizirati većinu u Skupštini USK-a bez podrške osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića", istakli su iz Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću općine Bužim.

Kontaktirali smo i novoimenovano Povjereništvo SDA Bužim iz kojeg su istakli da u općinskoj organizaciji u Bužimu već duže vrijeme postoje određene podjele i nesuglasice koje negativno utiču na njen rad, pa i na rad kluba SDA u kantonalnoj skupštini.

"Ovu situaciju su nažalost počeli koristiti predstavnici opozicije s ciljem da preuzmu većinu na kantonu i da sebi pripreme što bolju poziciju pred izbore. Prošle sedmice je javnost bila izložena svakakvim zlonamjernim spinovima o navodnom padu Vlade premijera Rošića koji su se na kraju pokazali neistinitim. Pojedinci počeli su čak i širiti degutantne priče o našem navodnom koaliranju sa ratnim zločincima što mislim da ne zaslužuje nikakav komentar", kazao je Admir Begović, predsjednik Povjereništva SDA Bužim.

Kako problem ne bi nepotrebno eskalirao, navodi dalje, u subotu se Kantonalni odbor opredijelio za krajnje rješenje i uveo je Povjereništvo.

"Odlučeno je da u narednom periodu intenziviramo rad na rješavanju svih spornih pitanja, te na konsolidaciji stranke u Bužimu. Znam da ima nezadovoljnih ovom odlukom no mislim da bi se svi oni trebali suzdržati od ishitrenih izjava. Povjereništvo je otvoreno za komunikaciju i zaista nema potrebe da se dopisujemo sa pojedinim članovima stranke putem medija. Naša vrata i vrata kantonalnog odbora su uvijek bila - i bit će i dalje - otvorena. Siguran sam da ćemo na kraju prevazići sve probleme i da će SDA iz svega ovoga izaći još jača i još jedinstvenija", poručio je Begović.

S druge strane, kao odgovor na, kako su istakli, vanstatutarno djelovanje KO SDA i gašenje Stranke u Bužimu, klub vijećnika i članstvo SDA će u srijedu 8.11. održati vanrednu proširenu Skupštinu SDA, sa učešćem predstavnika svih mjesnih ogranaka, te u skladu sa statutarnim pravima članova Stranke odlučiti o daljnjem djelovanju članstva Stranke u Bužimu.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!