Ćamil Duraković: Kao kandidat za predsjednika RS-a nudim rješenja i drugačiju politiku!

INTERVJU

Ćamil Duraković: Kao kandidat za predsjednika RS-a nudim rješenja i drugačiju politiku!

Objavljeno na dan 16.02.2018 - 14:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bivši načelnik Srebrenice u mandatu od 2012. do 2016. godine i osnivač Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković potvrdio je danas da će izaći na Opće izbore u oktobru kao nezavisni kandidat za predsjednika entiteta Republika Srpska. U prvom intervjuu nakon objave kandidature Ćamil Duraković za Klix.ba govori o razlozima svoje kandidature.
Danas ste objavili informaciju da ćete sa kandidovati za predsjednika RS-a. Da li to znači da je priča o jedinstvenom nastupu dijela stranaka iz Federacije BiH gotova?

Posljednjih godinu kroz Pokret "Odgovor" sam radio na tome da okupimo političke stranke koje zagovaraju građanske vrijednosti i zaštitu prava povratnika u RS-u. Ključni problem za postizanje nekog sveobuhvatnog dogovora je strah kako bi na takvo povezivanje gledali glasači u Federaciji, i to razumijem. Teško je objasniti nekome da SDP, SBB i SDA idu zajedno na izbore u RS-u, a da im se kampanja u Federaciji zasniva na određenoj konfrontaciji ideja, programa i poruka. Brojni sastanci i pregovori nisu urodili plodom te sam shvatio da se ne smijemo naći opet u diskusiji o foteljama, a ne o vrijednostima. Naprimjer, kandidat 'Domovine' za predsjednika RS-a na prošlim izborima uopće nije učestvovao u pregovorima o zajedničkom nastupu, on je tada bio rezultat ustupaka koalicionih partnera. Nisam želio da nam se takva situacija ponovi, da se priča o zajedničkom probosanskom bloku potroši na kandidate koji nisu spremni da u međustranačkom dijalogu suštinski i iskreno učestvuju.

Zbog čega ste odlučili da se kandidujete za predsjednika RS-a?

Dosadašnja politika SDA u RS-u se najčešće zasnivala na tome da se viđeniji lideri u povratničkoj zajednici 'smire' određenim pozicijama na listama ili kroz zapošljavanje u federalnim institucijama. Ja imam korektnu komunikaciju sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem pa i s ministrima Edinom Ramićem i Adilom Osmanovićem. Sve vrijeme je nekako visila u zraku priča o tome da 'Ćamila treba negdje riješiti'. Međutim, ja smatram da se ne smijemo na taj način baviti politikom. Zato sam odlučio izaći kao kandidat za predsjednika RS-a, ponuditi program 'Naš izbor' i alternativu politikama SNSD-a i SDS-a. U svojoj kampanji se ne želim baviti kandidatima koji dolaze iz bošnjačke povratničke zajednice i niskim udarcima koji će sigurno doći. Pred sobom imamo ozbiljnu kampanju, imamo ozbiljne probleme s prodorom ruskog utjecaja, naoružavanjem, sistemskim kršenjem ljudskih prava, nemojte da se bavimo podmetanjima između Ramiza Salkića, Sadika Ahmetovića i Ćamila Durakovića. Narodu je dosta toga, žele ozbiljne lidere i bavljenje stvarnim problemima. 

Izlazite li na izbore samostalno ili ste osigurali podršku neke od političkih stranaka? 

Na izbore izlazim kao nezavisni kandidat, a program 'Naš izbor' i svoju kandidaturu ću predstaviti političkim strankama, organizacijama civilnog društva, akademskoj zajednici i liderima povratka. 

Šta mislite kako će Ramiz Salkić shvatiti vašu kandidaturu jer je uvriježeno mišljenje da je to mjesto rezervisano za njega? 

Ja ne vidim problem u tome da se Ramiz Salkić ponovno kandiduje, ali kampanja za predsjednika RS-a nije između mene i njega. Moje poruke se temelje na tome da kandidati SDS-a i SNSD-a ne nude ništa ni povratnicima, a ni svim drugim građanima koji žive na području RS-a, a koji se ne slažu s njihovim politikama. 'Naš izbor' je treća politika u RS-u, ja vjerujem da ovaj program može relaksirati odnose među narodima te donijeti veću ravnopravnost i zaštitu ljudskih prava.

Ukoliko dobijete podršku birača, šta će biti vaši prioriteti?

Napisat ću i pokrenuti donošenje zakona o statusu službenih jezika i jezika nacionalnih manjina u entitetu Republika Srpska, kojim će se zaštititi naziv i upotreba bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika. Također, uspostavit ću okvir za formiranje institucije povjerenika za izvještavanje o pravima i uključivanju nevećinskih etničkih, jezičkih i vjerskih zajednica u entitetu RS. Zagovarat ću pravednu raspodjelu javnih prihoda s uspostavom minimuma od 2 posto izdvajanja kroz Zakon o budžetskom sistemu RS-a za održivi razvoj povratničkih zajednica. Pokrenut ću proces dijaloga s ciljem imenovanja stručne i nestranačke ličnosti na mjesto ministra prosvjete i kulture RS-a koja će provesti proces reforme obrazovanja i reintegracije povratnika u obrazovni sistem. Predstavit ću okvir za zajedničko i institucionalno djelovanje na polju suočavanja s prošlošću i obilježavanja zločina genocida i drugih ratnih zločina. Napisat ću i predložiti zakonsko rješenje o zabrani negiranja zločina. Otvorit ću vrata institucija i tražiti veće učešće građana u diskusijama o i ravnomjernom razvoju, zaštiti poljoprivrednika i sela, osiguranju kvalitetne i besplatne zdravstvene zaštite, reformi obrazovanja, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te većoj sigurnosti i vraćanju povjerenja u Bosni i Hercegovini. Iza svega što sam rekao imam isplanirane programe i poruke te sam spreman na tome raditi naredne četiri godine. Imamo puno posla, vrijeme je da radimo zajedno.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!