Cazin: Nije Dom zdravlja jedini zapošljavao

USK

Cazin: Nije Dom zdravlja jedini zapošljavao

Objavljeno na dan 30.01.2019 - 12:00 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Doktori u USK-u zamrznuli su štrajk do 15. februara kada se očekuje donošenje budžeta, ali su prvi upozoravali da se vrše zapošljavanja na teret zdravstvenih ustanova iako postoji zabrana Vlade, što se nakon tužilačko-policijske akcije i potvrdilo.

Direktorici Doma zdravlja Aneli Kasumović-Softić određen je jednomjesečni pritvor, dok su njeni suradnici supružnici Adnan i Nermana Lipovača pušteni da se brane sa slobode, jer su priznali izvršenje djela. Tužilaštvo je saopćilo da su spriječili do osam slučajeva kupovine radnih mjesta, odnosno da su osumnjičeni uzeli novac, a obećana radna mjesta nisu još bila realizovana.

Međutim, na sjednici Vlade USK-a konstatirano je da je izvršeno 38 zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama. Zbog toga su smijenili upravljačke strukture u Kantonalnoj bolnici i domovima zdravlja Bihać i Cazin, a što je uvertira za smjenu direktora ovih ustanova. Zasad je nepoznato gdje su te osobe sve zaposlene, na koji način i hoće li Tužilaštvo poduzeti slične korake.

Nezvanično, u cazinski DZ zaposleno je 13 osoba. Direktor ove ustanove je iz Demokratske fronte kao i direktorica koja je uhapšena u Bihaću. Doktor Amir Murić, inače i skupštinski poslanik, za Oslobođenje demantuje navode da je bilo sličnih zapošljavanja i u njegovoj ustanovi.

- Nikoga u Dom zdravlja nisam zaposlio, osim onih kadrova koje smo morali zaposliti jer je postojala stvarna potreba, kazao nam je Murić.

On tvrdi da je Vladin potez o smjeni upravnih odbora zdravstvenih ustanova, kada je Dom zdravlja u Cazinu u pitanju, potpuno pogrešan.

- Mi nismo poslovali sa gubitkom kao Kantonalna bolnica. Naprotiv, poslovali smo odlično i to Dom zdravlja u Cazinu nije zaslužio, tvrdi Murić.

Kao dugogodišnji skupštinski poslanik i bivši ministar zdravstva, svjestan je da vlast nastoji zaposliti svoje stranačke kadrove na svakom mjestu, pogotovo na kraju mandata, prije i odmah nakon primopredaje dužnosti. Ove postupke Vlade on također smatra političkim.

- Ne kažem da nigdje nije bilo uhljebljavanja, ali ovi potezi su očigledno provođenje stare političke prakse kakvu imamo u Kantonu. Čim nova vlast dođe, krene u obaranje upravnih i nadzornih odbora, smjene i postavljanje svojih kadrova na direktorske pozicije, smatra Murić.

Najsvježiji primjer uhljebljavanja u Unsko-sanskom kantonu desio se upravo tokom smjene prethodne Vlade Huseina Rošića (SDA) i imenovanja novog saziva Mustafe Ružnića (A SDA), kada je u Zavodu zdravstvenog osiguranja primljeno u stalni radni odnos troje radnika, nakon čega je nova Vlada i donijela zabranu daljih zapošljavanja.

Sličnu zabranu donosio je i nekadašnji premijer Hamdija Lipovača kao kadar SDP-a, ali i oni koji su ga naslijedili.


FAHRUDIN BENDER

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!